Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nibttf

Marketing

Dosadašnji komentari na sistematizaciju - na jednom mjestu

K
ZPK bi mogao biti nešto kao katalog znanstvenih publikacija...

22.11.2007. (13:42)

nickname
Poštovana kolegice
Navodi iz sistematizacije za pojedina radna mjesta u knjižnici su više nego blesavi. Radim u knjižnici jednog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u kojoj sam prvi stručni radnik od njezinog osnutka (prije 40 godina). Dajem si za pravo reći da većih magaraca od dipl.knjižničara na Sveučilištu nema. Položiti 60 tak ispita, biti doma u barem dva svjetska jezika i imati tako nizak status u radnoj okolini je stvarno nevjerojatno. U mojih pet godina u visokoškolskoj knjižnici ništa se u statusu visokoškolskih knjižničara nije promjenilo. Zašto je tome tako iskreno ne znam. Radimo sve više, uvodimo najnovije IT tehnologije u naše knjižnice a naši predpostavljeni nas još doživljavaju kao "niža bića". Koeficijent nam je više nego smiješan 1, 25, posao nedefiniran, već 15 godina ne uspjevamo donijeti standard za visokoškolske knjižnice. Mislim da je vrijeme za promjenu

22.11.2007. (14:55)

mm
Kvalitetni stručni rad bilo koje fakultetske knjižnice sa samo jednim zaposlenim djelatnikom/djelatnicom je praktički nemoguć. Naravno, to ovisi o količini građe i broju korisnika, ali barem dva stalno zaposlena su minimum koji osigurava kvalitetnu obradu građe koja je unutar fakulteta specifična jer bi uz vanjske publikacije trebalo osiguravati i kvalitetnu obradu i pohranu građe-znanja koji nastaju unutar samog fakulteta.
K tome, rad sa studentima, pa i nastavnicima uključuje i određenu formu konzultacija po raznim pitanjima koja su djelomice specijalizirana i vezana za područje koje fakultet pokriva. U tom smislu smatram da je dobra strategija da je jedan od djelatnika/djelatnica odista stručan u stručno-znanstvenim disciplinama fakulteta, što znači da ga je i završio. Takav djelatnik/djelatnica znanje o poslovima u knjižnici može steći, primjerice, kroz knjižničarski tečaj.

23.11.2007. (10:41)

nickname
Molim da se olako ne barata terminom tečaja. Tečaj je za brzo čitanje, šivanje , krojenje , kuhanje ali tečaj za nekoga tko treba biti voditelj knjižnice visokoškolske ustanove svašta. Molim da se javi taj pametan netko tko će popisati što sve bi trebalo biti u programu tog tečaja. Nakon godina borbi za ukidanje polaganja bibliotekarskog ispita u NSK radi stjecanja kvalifikacije dipl.bibliotekara i godina borbi gospođa sa studija bibliotekarstva da taj studij što kvalitetnije oforme i ustroje, odškoluju buduće stručnjake za narodne, školske, sveučilišne i specijalne knjižnice. Netko bi tečaj 2007.godine. Molim Vas razmišljajte konstruktivno, a ne destruktivno. Treba nam permanentno stručno usavršavanje za visokoškolske knjižničare (to bi trebalo biti i Zakonom verificirano), pa se bedastoće kao ova sistematizacija ne bi događale. Možda nam ne bi loše došla ni Udruga kao što je imaju školski knjižničari ?!


23.11.2007. (13:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...

vebor
Opći dojam je da sastavljač sistematizacije slabo poznaje problematiku poslovanja knjižnice.
U 2. stavku je zanimljiva dužnost voditelja knjižnice da UVEZUJE (dobro ste pročitali!) građu.
U 4. stavku voditelj uređuje i IZDAJE godišnju bibliografiju. Ja sam misila da je izdavač Fakultet no, figu! Taj pohlepni voditelj izdaje djelo u vlastitoj nakladi!
A zanimljiv je i 5. stavak: "obrađuje i pohranjuje ... izvještaje studenata, nastavnika i suradnika Fakulteta". Npr. nastavnik izvijesti da se odgađa ispit, a voditelj to uredno obradi i pohrani. Stvarno dokument od neprocjenjive vrijednosti za buduće naraštaje!
Za rubriku Vjerovali ili ne je dio 7. stavka u kojem voditelj ..."izrađuje citatnu analizu za potrebe studenata, nastavnika i suradnika Fakulteta". Sastavljač očito pojma nema što je citatna analiza, kako se radi, kome je potrebna i za koju svrhu.

U cijelom tom "kupusu" od sistematizacije tesko se odluciti koja tocka je najveci "biser" no možda ipak 9. prema kojoj voditelj "nabavlja i distribuira oglase i kataloge". Ja sam u mom kvartu vidila puno oglasa na stupovima, a bogme i u kastlić mi stiže puno kataloga. Sad baš nisam sigurna je li to sve voditelj knjižnice nabavio i distribuirao ili on treba pokupiti sve raspoložive materijale i distribuirati, a kome drugom nego "studenatima, nastavnicima i suradnicima Fakulteta".
I sve to u informatičkoj eri, u visokoškolskoj ustanovi gdje bi trebala raditi intelektualna elita našeg društva!
Priznajem da ima svakakvih knjižničara, ali....


23.11.2007. (14:18) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...

bistrić
Koliko vidim voditelj i knjiznicar su iste strucne spreme pa diferencijaciju treba napraviti vezano za to sto voditelj treba raditi i "osvojiti" 0,20 koeficijent.
Kod takvih slucajeva je cesto pitanje zasto je netko voditelj, a onaj drugi nije.
Kada bi osim voditelja bila osoba sa srednjom strucnom spremom sve bi bilo jasnije


26.11.2007. (12:44) - - - - - promjene spremljene- uredi komentar - obriši komentar - prijavi ovaj komentar kao spam - zabrani komentiranje autoru ovog komentara- učitavam...



Zahvaljujem na komentarima! Javljajte se i dalje!
23.11. - 14,33 - Čitam zadnji komentar (Vebor) i ne znam zašto mi se čini da se sastavljači sistematizacije - ako to pročitaju - neće tako slatko smijati kao ja :)


Post je objavljen 23.11.2007. u 11:14 sati.