Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/juznaamerika

Marketing

HRVATSKA SNAGA ZALUDILA SVIJET

Cristina Fernandez de Kirchner je po mnogim Argentincima nasljednica nikad prežaljene Evite Peron.

Nova ikona argentinske političke scene, prva dama i uskoro predsjednica Cristina Fernandez de Krichener najeksponiranija je svjetska politička ličnost u posljednjih nekoliko tjedana. Ova 54-godišnja energična Latinoamerikanka iznimno rijetko daje intervjue, nema izborni stožer, a imena njenih suradnika su nepoznanica, no mediji su puni njenih slika, izjava, a sve ankete predviđaju joj sigurnu pobjedu u prvom krugu argentinskih predsjedničkih izbora.

Prva dama Argentine kao stvorena je za naslovnice i ima karizmu koja joj je osigurala predsjedničko mjesto bez uobičajenih ''izbornih aktivnosti'' na koje danas kandidati troše milijune dolara. Neki analitičari smatraju da je dobar dio kampanje ''odradio'' njen suprug, argentinski predsjednik Nestor Kirchner koji je inače sin hrvatske iseljenice s Brača, Marije Ostojić. On je srezao poreze za srednju klasu, podigao mirovine i čak odredio mirovine za kućanice. Uzme li se u obzir da se Nestor Kirchner neće ponovo kandidirati za predsjednika, iako mu je ovo prvi i gospodarski iznimno uspješan mandat, očito je da je gopođa De Kirchener odlučila kako je došlo njeno vrijeme.

Pod utjecajem ljevičarskog studentskog pokreta

Mnogi je uspoređuju s još jednom argnetinskom ikonom, Evitom Peron, a neki i s bivšom američkom prvom damom Hillary Clinton. Cristina odbacuje usporedbe s potonjom i divi se Eviti tvrdeći da je ona bila nadahnuće za sve žene u Argentini.

Cristininu političku karijeru oblikovala je pripadnost lijevom krilu studentskog pokreta Peronističke stranke 1970-ih godina.

- Ušla sam u politiku kad je bilo gotovo nemoguće biti disident, jer je to bilo zabranjeno - rekla je Cristina Fernandez.

Za svoja politička stajališta kaže kako su pod utjecajem ljevičarskog aktivizma iz turbulentnih 70-ih, kada je bila na studiju prava gdje je i upoznala sadašnjeg muža Nestora.

- Željeli smo promijeniti svijet. Sada smo realni i samo želimo promijeniti zemlju - ističe Cristina.

Zalaže se, kako sama kaže, za siromašne i niže slojeve društva, državni intervencionizam i socijalnu pravdu. Njen muž osobito je popularan zbog gospodarskog oporavka zemlje koji je nastupio za vrijeme njegova mandata, a nakon velike gospodarske krize s kraja 90-ih. Ovogodišnja stopa rasta iznosi 8.5%, a prva dama tvrdi kako se svojom socijalnom politikom ne suprotstavlja profitu velikih kompanija, već ih samo želi potaknuti na veću socijalnu osjetljivost.

Žena i političarka

La Penguina ili La Fahionetta, kako ju zovu zbog zaluđenosti modom i izgledom, vodi s 45% glasova ispred svoje suparnice, također pravnice Elise Carrio koja joj parira jedino u Buenos Airesu, dok u ostatku zemlje Cristina premoćno vodi.

Od 1989. godine bila je guvernerka provincije Santa Cruz, a od 1995. izabrana je u Senat. Kao glavnu razlika između Hillary Clinton i sebe, Cristina navodi kako je ona imala karijeru i prije nego joj je muž postao predsjednik, a Hillary je tek tada postala poznata. No, ističe kako ju poštuje kao ženu i političarku. Kad joj je muž zasjeo u predsjedničku fotelju Cristina je postala neslužbeni ambasador muževe vlade. Imala je utjecaj na sve njegove odluke, a njen odlučan nastup omiljen je najviše među građanima s nižim primanjima. Jednako odlučno Cristina se obračunava s kritičarima koji optužuju kako su Kircheneri postali monarhija i kako bez muža ne bi mogla ovako napredovati.

- Naše društvo treba što više žena na položajima koje donose odluke i u poduzetničkim područjima. Mi uvijek moramo proći dvostruki test: prvo da dokažemo kako, iako smo žene nismo idioti i drugi, test koji svi moraju proći - kaže prva dama Argentine.

Političke suparnice prozivaju je zbog njene opsjednutosti izgledom i tvrde kako zanemaruje svoje dvoje djece, sina Maxima i kćer Florenciu zbog karijere, no to nimalo ne utječe na njenu popularnost. Siromašni slojevi i radnička klasa nadaju se da će nastaviti politku svog muža zahvaljujući kojoj su milijuni Argentinaca našli posao.

Najbolja predstavnica Argentine

Analitičari očekuju da će kao predsjednica Cristina Fernandez voditi aktivniju vanjsku politiku za razliku od muža koji nije volio putovanja. Nije tajna da su južnoamerički vođe, poput venecuelanskog predsjednika Huga Chaveza, oduševljeni njenom pojavom, a ima i vrlo dobre veze sa SAD-om. Iako ekonomija cvijeta, Cristina će se morati nositi s problemima poput manjka energenata, sve manjeg proračunskog viška i visoke inflacije. No, prva dama Argentine već je pokazala da prepreke za nju ne postoje. Praktički je dobila izbore, unatoč nekonvencionalnom vođenju kampanje, s 54 godine izgleda kao model, a njeno vrijeme tek dolazi.

Post je objavljen 29.10.2007. u 10:04 sati.