Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/denisavdagic

Marketing

Da li će izborna kampanja 07 biti etična i kvalitetna?

Po onome što smo do sad vidjeli, potpuno je jasno kako će ova izborna kampanja biti najoštrija do sad! Izvlačenje riječi iz konteksta, zaobilaženje istine, reinterpretirane izjave na onaj način kako to paše protivniku, optužbe za sve i svašta (…laži…), sve se to već dogodilo a da završnica kampanje nije niti počela... Naravno, još uvijek nam fali seks (droge su već ušle u kampanju) i rokenrol kad započnu predizborni skupovi. Iz svega toga najlošije će proći birači jer im se proturuju i neistine! Nažalost, jedna od najvećih podvala je programska kampanja o kojoj svi ovih dana pričaju jer realno gledajući ona nije moguća u tom obliku kako se predstavlja! Tko bi imao živaca (prosječni građanin) čitati sve programe, natrackane stotinama prosječnom građaninu nebitnih i nejasnih poteza, i onda vagati što je isplativije i bolje!?

Komunikacijski gledano niti jedna od političkih stranaka nije pristupila građanima i biračima s lako razumljivim porukama, obećanjima i programima koji/e bi biračima bile interesantne, jasne i privlačne (istinite). Najupečatljivije za sad je pitanje poreza na kapitalnu dobit, ali ono se nikako ne može tumačiti lako razumljivim niti kvalitetno prezentiranim s obzirom na činjenicu da o tomu ne bi niti razgovarali da nema gotovo četiristo tisuća građana koji su kupili T-HT dionice.

Etična kampanja je nešto poput utopije kojoj bi u najmanju ruku trebali težiti, pa ako ništa drugo, i mediji i građani trebali bi kažnjavati političare koji manipuliraju neistinama i otvoreno lažu, a to se za sad kod nas ne događa, i nije se dogodilo!

Kvalitetna kampanja je ona u kojoj se sukobljavaju jasni, konkretni i razumljivi programi po bitnim temama, a to su one koje su bitne građanima. Građane zanima, a nitko im za sad ne pruža odgovor na pitanje (koje ne mogu niti postaviti) tko nama garantira bolji život za četiri godine mandata, posao, bolje zdravstveno osiguranje, bolju mirovinu, besplatno školovanje i kako mi to garantira!? Kako nitko niti ne pomišlja (koliko znam) ponuditi nešto od nabrojanoga, onda nije niti moguće voditi kvalitetnu kampanju okrenutu prema interesima birača… To bi trebalo izgledati otprilike ovako:

Bago: gospodine kandidatu, kako ćete riješiti problem nezaposlenih?
Kandidat: Prodat ćemo INA-u, HP, HEP i od tih novaca financirati besplatno školovanje svima koji se žele obrazovati i ponuditi bespovratne kredite svim nezaposlenima za pokretanje samostalnog obrta ili tvrtke. Subvencionirati ćemo zapošljavanje mladih bez iskustva i starijih od 50 godina. Sve strane ulagače koji zaposle preko 1000 osoba osloboditi ćemo svih poreza na 1 godinu, a komunalnih poreza 5 godina…
Bago: što ako to ne pokrenete u prvih 100 dana vlasti?
Kandidat: onda nakon 100. dana dajem ostavku!


Naravno gore navedeni primjer razgovora nekog Bage i nekog kandidata nema veze sa stvarnošću, posve je slučajan primjer i vrlo vjerojatno se neće dogoditi, barem ne 2007. godine.

Dakle, kampanja 07 kratko i jasno neće biti niti kvalitetna niti etična!

Post je objavljen 23.10.2007. u 15:03 sati.