Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/livetransmission

Marketing

Khm... puj.. aaa!!! Bljak.. ufff...

Da, naime, nakon pomalo neozbiljnog posta o puno pleha koji je produkt interne zajebancije mene i mog prijatelja vraćam se na ozbiljnije te općenito smislenije teme.
Na repertoaru je Television.
Art punk/rock band 70-ih koji nikada nije polučio komercijalnim uspjehom no ipak visoko je rangiran na ljestvici ''all time'' najutjecajnijih bandova u povijesti. Njihov debitanski album Marquee Moon i dan danas, nakon više od 30 godina pravo je remek djelo.
Stoga nije ni čudo što su od Televisiona učili svi pa čak i oni koji svojevrsno imaju i vlastiti utjecaj na daljnju glazbu 80-ih i 90-ih godina (NoMeansNo, Fugazi, fIREHOSE).
Ovim postom pozornost također želim skrenuti i na jednu drugu bitnu temu: VRIJEME!
Prije 40 pa čak i 50 godina, rođenjem rock'n'rolla, a kasnije i experimental i alter rocka bandovi poput Velvet Undergrounda i Lou Reeda, Stoogesa, Joy Division, Rolling Stonesa, Beatlesa te zatim, 80-ih godina i Nick Cavea sa prvim, pravim noise bandom The Birthday Party,NoMeansNo i Fugazi i njihovog izvornog, kvalitetnog hardcora,fIREHOSE i Television s jednim potpuno novim glazbenim smjerom u doba simfonijskih solaža od 20 minuta i gitarističkih heroja nesvijesno su stvarali povijest.U dobu bez TV-a za mase i računala s igricama i World Wide Webom za tmurna i hladna nedjeljna poslijepodneva, oni su svirali, bavili se dotad neviđenim tematikama pjesama koje su nadrasle Buddy Hollya i njegove tekstove o ljubavi i zaljubljivanju, eksperimentirali i stvarali jedan potpuno novi tok glazbe, bavili se pravom umjetnošću, dizajnirali najbolje omote i izmislili najbolju ikonografiju. Koliko je samo svijetu bilo potrebno da ih napokon otkrije i prizna kao nešto što je vrijedno spomena izvan underground scene? 40 godina. Koliko je svijetu trebalo da otkrije prave vrijednosti i kvalitete upravo te glazbe? 40 godina. Pa sad, ko je tu lud? Ja koji se i dalje trudim barem malo pridonijeti spasu glazbe od mahnitog downloadanja i svođenja umjetnosti na virtualni format u kompjuteru ili svijet kojemu je trebalo 40 godina da napokon prizna jedan ogroman dio svjetske povijesti? Ja, koji se iskreno nadam da će netko pročitati ovaj poduži post do kraja bez da preskače redove ili mi u komentarima napiše da filozofiram bezveze i napomene da nigdje u tekstu nisam spomenuo gunse ili Nirvanu ili svijet koji se i dalje plaši alternatove i svega onoga što nije stereotip ili strogo određena vizija Crkve? Ja, koji sam izdvojio oko pola sata za sastavljanje ovog posta ili svijet u kojem se svakim danom stvaraju zatupljenije i gluplje mase?
Pa eto, za sada toliko od mene!

Fugazi- Turnover- Live 1991



Post je objavljen 11.10.2007. u 23:33 sati.