Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

401 - let na drugi svijet (i natrag)

avionKada govorimo o duhovima opsjednutim mjestima, najčešće se radi o kućama, hotelima i sličnim građevinama. No nisu svi duhovi kućne osobe, neki preferiraju malo egzotičnije mjesto svog opsjedanja.

Kada se 29. prosinca 1972. godine let 401 Eastern Airlines-a, s 176 putnika približavao svojoj destinaciji - Miami-u - pilot Bob Loft i kopilot Don Repo nisu očekivali ništa van svakodnevne rutine, no ovaj put rutinu je prekinulo svjetleće upozorenje kako postoji problem sa opremom za slijetanje. Zaokupljeni tim problemom obojica nisu primijetili da se avion spušta nekih 60ak metara po minuti brže nego što je predviđeno, te nisu bili niti svjesni opasnosti sve dok im tlo nije stalo na put. Avion se srušio u močvarno tlo južne Floride tolikom silinom da je na mjestu preminuo 101 putnik. Loft i Repo su preživjeli prvotni udar, no imali su smrtonosne ozlijede kojima su podlegli, Loft još u olupini, a Repo dan kasnije.

Dijelove olupine koji nisu bili potpuno uništeni, Eastern Airlines je iskoristio kao zamjenske na drugim avionima svoje flote - i tu slučaj počinje poprimati dozu bizarnosti.

Uskoro su članovi posade aviona, koji su imali ugrađene dijelove leta 401, dojavljivali viđenja Lofta i Repoa. No prikaze nisu bile obične izmaglice uhvaćene krajičkom oka, već se radilo o naizgled stvarnim osobama, koji su se sa posadom upuštali u razgovore, najčešće o sigurnosti aviona. Repoa su viđali u kokpitu i prostoru za stjuardese, gdje je posadi ukazao na neke probleme s potencionalnim požarom i u hidraulici. Loft je češće viđen među putnicima u prvoj klasi. Jednom prilikom stjuardesa ga je upitala što on tu radi pošto ga nije vidjela pri ukrcaju - kako nije dobila odgovor prijavila ga je kapetanu koji je odmah prepoznao preminulog Loft-a. U tom je trenu prikaza nestala pred njima, čemu je svjedočilo još 10ak putnika.

Djelatnici Eastern Airlines-a su nakon izvještaja, ne vjerujući da je nešto tako moguće, putnicima sugerirali posjet psihoterapeutu na račun njihove firme, no unatoč što su uzroke tih viđenja tražili u nekakvom poremećaju samoh svjedoka - svi dijelovi nesretnog leta 401 su uklonjeni iz aviona, čime su prestala i viđenja Lofta i Repoa.

Koliko se može sumnjati u svjedočanstvo koje je identično svih prisutnih događaju? Uzevši u obzir da su svi vidjeli istog čovjeka koji je na kraju ispario - da li je moguće da je njihova percepcija na neki način manipulirana, a ukoliko jest - zašto? Ili su se Loft i Rapo uistinu javili iz zagrobnog svijeta?

Post je objavljen 01.10.2007. u 17:05 sati.