Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/fosquate

Marketing

Američka vlada želi Googleovu bazu

Kako piše britanski The Times, američka vlada će tužiti Google, pokušavajući se dokopati Googleove baze pretraga Interneta. Bush i društvo su tražili od federalnog suda da im odobri pristup svim Googleovim pretragama koje se odnose na milijun adresa.

Google je najavio kako će se boriti na sudu protiv ovih zahtjeva, no pitanje je kolikom će se broju napada uspjeti othrvati protiv onih koji utječu na popunjavanje fotelja američkih federalnih sudova i donose preko noći zakone koje većina članova kongresa prije glasanja uopće nije pročitala - kao što je zakon PATRIOT.

Googleova baza je nesumnjivo zanimljiva - premda nije izravno povezana s osobnim podacima, svi pojmovi koje je korisnik tražio vezani su uz jedinstveni ključ koji traje godinama (a zapisan je u cookieu kojeg čita i piše browser), a nerijetko je i sam niz pretraga dovoljan za zaključiti identitet korisnika. Primjerice, u slučaju posvećenih ego-surfera.

Inače, američko pravosuđe je već jednom pokušalo ovakvu igru - 1998., kad je pokušalo dokazati ustavnu valjanost zakona o zaštiti djece na Internetu tražeći od Googlea zapise o pretragama. Tada su razne udruge ustale u obranu privatnosti na Internetu i zakon nikad nije zaživio. Posljednji zahtjev navodno je pokušaj da se ovaj zakon (Child Online Protection Act) vrati "iz mrtvih".

MSN i Yahoo! su također dobili zahtjev i, prema vlastitom priznanju, predali tražene podatke. Što im donosi mnogo negativnog publiciteta, usprkos tome što tehnički nisu isporučili nikakve osobne podatke

Post je objavljen 16.09.2007. u 16:19 sati.