Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kenyainmyheart

Marketing

Prvo buđenje

Prvo pravo buđenje ustvari. Nekak je jutro uvijek pametnije od ostatka dana, tak da je i za mene imalo otrežnjavajući efekt. Onaj osjećaj pilikom slijetanja se vratio i to u obliku sličnom Ajoj mene,sad samo hrabro. Znam čini se nekome pa kaj si onda iš'o ak' te toliko čudi svaki dan.
Pa nisam niti u snu mogao misliti da će promjena biti baš tolika (a još nisam niti izašao van resorta).

* * *

Dobro samo polako, imaš fotić i olovku pa se njma bori protiv viška dojmova. Odlazim u kupaonu oprati zube i otuširati se, da se malo razbistrim.
Pranje zubi obavlja se na potpuno jednak način kao doma jedino što četkicu ne perete ispod mlaza iz pipe već polijevanjem iz bokala. Voda je prokuhana,slankasta, a sve u svrhu zaštite turista od kojekakvih opasnih organizama koji u ovoj normalnoj, domorodačkoj vodi žive.
Inače upozorenje od jučer je bilo, k'o u dječjem vrtiću, nikad ne pijte vodu iz ičega osim friško otvorene boce, ne jedite hranu koja nije friško pripremljena (još se iz nje dimi) i ne izlazite van resorta, vani je opasno.
Za prve dvije stvari stvarno se slažem no treća me provocira da ispitam situaciju ala inspektor Clouseau.

* * *

Spreman i svjež odoh na doručak. Hotel u kojem jesam preuređuje restoran pa idem puteljcima između zgrada nekih par sto metara do drugog hotela. Inače kolko sam shvatio tu su 3 hotela u sklopu (Shanzu,Coral i Palm Beach). Svi su povezani s prednje i stražnje strane sa nekoliko puteljaka.
Na doručku, koji je tipičan afrički - za turiste, znači od salame i sira, zobenih pahuljica,omleta do friškog voća (ananas,mango,papaya...), pridružuju mi se dva slovaka te polako shvaćam da prvi dan nije bio šok samo meni.
Fijuuu.... Obrisah znoj sa čela. Sad mi je lakše.
Tako uz malo upoznavanja i prepričavanja prvih dojmova odlučih otići dogovoriti svoje safarije.

* * *

Dakle da razjasnim ako je još kome potrebno. Safari nije nikakav naziv za lov i naganjanje životinja, mada i takav postoji. To je jednostavno swahili riječ za izlet. Dakle imam za dogovoriti termine za 5 uključenih u cijenu i 1 dodatni safari te odlazim na razgovor sa svojom prvom crnkinjom u životu. Na ne baš predobrom jutarnjem engleskom pokušavam joj objasniti kaj hoću te mi daje nekakav formular i uz osmjeh mi objašnjava da sjednem i opustim se. Na odmoru ste.

Hm, da vidimo......

Prvi po redu je Shimo La Tewa Dow Trip, onda je Bamburi, Kimana Zebra Safari,pa Mombasa Tour, Bush Tour, Tsavo East Safari. Rasporedio sam ih tako da mi dani budu ispunjeni i da bude što manje praznog hoda.

* * *

A sada na kupanac. Za početak u ovaj bazen ispod mog balkona a onda kasnije do mora.
A da, nisam se pohvalil, osim safari već govorim preko 3 riječi jezika kojim pričaju domaći.

Jambo (Đambo) - je kao Zdravo. Bok. (zamjena za Dobar dan sa nepoznatima)
Hakuna matata - njihova omiljena rečenica "Nema problema", u njoj se skriva i KUNA što na swahiliju znači ništa.
Inače swahili se čita skoro kao što se i piše, lagano za naše govorno područje. Jedino se "J" čita "Đ" te "Y" se čita "J". Nema specijalnih znakova. Baš lagano. A da....
Kwa heri(Kva heri) - je "doviđenja".

Uzimam fotić,moj spas od previše negativnih misli, navlačim kupaće te uzimam ručnik. Nakratko sa opraštam od "Palm Gardena", tako se inače zove 2. kat u mom hotelu. Valjda zbog toga jer je prvo što vidite kad se probudite, krošnje palmi.

Uz bazene


Dakle u ne baš prepunom bazenu rasplivavam svoj doručak te osjećam da je i ova voda slankasta. Hm.... Možda ona u sobi i nije baš uvijek friško prokuhana. rolleyes

* * *

Dosta mi je plivanja odoh malo prošetati da vidimo čega tu još ima. Pogled prema pučini Indijskog oceana i koraljni greben su baš fenomenalni. Čuje se grmljavina u daljini gdje valovi iz dubokog mora udaraju u greben te se polako približavaju obali. Navodno je razlika u visini mora za vrijeme plime i oseke preko nekoliko metara. Znači gdje je ujutro suho, poslije podne je more i ribe ribice.

Koraljni greben


A to moram pogledati izbliza. Znam da su rekli da su plaže opasne jer vrve beach boysima - nažalost koncerti su im kratki i traju samo dok vas ne opelješe do zadnjeg schilinga koji imate u džepu. No znam i ja pokoji trik, a i treba mi vježbe za moj engleski.

Put do plaže


Pogled prema "Malaiki"


* * *

I tek što sam provirio iza kamena koji skriva puteljak do plaže zapaziše me. U roku od 5 minuta prelistavao sam katalog sa raznoraznim safarijima (hoću li plivati sa delfinima na Wasini Islandu ili ću gledati geparde,lavove i ine u Amboseliju) samo reci cijena prava sitnica. Četveroznamenkasti iznosi u €. Hvala vam, javiti ću vam se kasnije. Ah da nisam rekao u Keniju nisam došao baš sto posto svojim poslom već imam i neke poklone iz Hrvatske koje trebam uručiti. Nekom Nijemcu - Karlu (ja sam čuo Marku i proveo 2 dana tražeči krivu osobu) i njegovom prijatelju. OK da vidimo , ajde da pitam ovoga.
"Jambo" - "can you help me?"
"Tražim Nijemca Marka koji ima nekakav restoran u blizini, znaš li možda gdje je to?"
"Ne znam ali mogu pitati, no treba mi 200 KSH (kenijskih šilinga) za prijevoz i to."
"OK. Super Nadjemo se popodne ovdje pa mi veliš kak je prošlo"
"Sawa" (na swahiliju znači OK. Dobro.)

Nekak imam osjećaj da vas oboje nikad više neću vidjeti, niti 200 KSH, a niti tebe, Kassim.

* * *

Nakon ukusnog ručka, nekakvo meso sa roštilja (kasnije sam saznao da su to antilope,zebre,slonovi....) odoh na odmor i uživanje u svom i samo mom palminom vrtu. Gledam obitelji majmuna kako se natjeravaju po krošnjama te povremeno skoče i na moj balkon. Joj kak im je dobro. Oni su na odmoru svaki dan jedino kaj nam je zajedničko je da moramo glumiti majmune, oni cijeli život, a ja dok ne zaradim za odmor.

Ipak sam se preš'o Kassim je bio ondje u dogovoreno vrijeme i obavijestio me da Mark Njemac nije u blizini (jasno da nije kad ne postoji), sutra ako hoću mogu mu se pridružiti pa ćemo ga zajedno potražiti.
"Hvala. Može" (odgovor je i mene iznenadio, obzirom da ću po prvi puta napustiti sigurnost resorta).

Post je objavljen 09.09.2007. u 08:58 sati.