Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/supermusica

Marketing

malo o dr.dre

Andre Romell Young roden 18.2.1965. godine u Los Angelesu, bolje znan kao Dr. Dre je americki producent, reper i glumac. Osnivac je diskografske kuce Aftermath Entertainment i izvodac diskografske kuce Death Row Records. Dr. Dre je jedan od clanova grupe N.W.A, koja je popularizirala upotrebu eksplicitnih rijeci u rap stvarima o nasilju na ulicama. Zapravo, tada su to bili poceci gangsta rapa. Takoder je producirao albume Eminemu, 50 Centu, Snoop Doggu, The Game-u, Busta Rhymesu, The Pussycat dolls, Eve i mnogim drugima. Smatra ga se jednim od najpopularnijih i najmocnijih figura u rapu svih vremena. Takoder, jedna je od kljucnih figura u populariziaciji West Coast G-funk stila koji karakteriziraju lagani i spori synthesizer beatovi. G-funk je dominirao rap ljestvicama od 1992.-1996. i dan danas ga se smatra jednim od najvaznijih hip hop stilova. Ime „Dr. Dre“ je sastavljeno od njegovog nadimka, Dre (ime Andre) i od njegovog najdrazeg kosarkasa, Juliusa „Dr.J“ Ervinga.



Svoju karijeru je zapoceo kao DJ, kada jednog dana u jednom od mnogih klubova u L.A.-u upoznaje Alonza Williamsa, vlasnika nocnog kluba Eve After Dark. Williams je tada osnovao electro-hop grupuWorld Class Wreckin' Cru i izdavacku kucu Kru-Cut Records. Dr. Dre je postao clan te istoimene grupe koju su jos cinili DJ Yella, Shakespeare, Cli-N-Tel, Mona Lisa Young i Michel'le Toussaint. Prvi njihov hit je bila pjesma „Surgery“. Tijekom rada u World Class Wreckin' Cru, stekao je reputaciju sposobnog DJ i mixera. Editirao je 300 hip-hop stvari za 60 minuta muzike za album „86 in the Mix“. Do 1989. godine bavio se mixanjem muzike, a tada se odlucuje detaljnije posvetiti svojoj rap karijeri.
Godine 1986. Kada se Dr. Dre poceo igrati s produkcijom, zajedno sa DJ Yella odlazi iz grupe, te se pridruzuju Eazy-E i izdavackoj kuci Ruthless Records, u koju dovode i Michel'le, te Ice Cube-a. Nakon izlaska kompilacijskom albuma „N.W.A. and the Posse“ 1987.godine, grupi N.W.A. (Niggaz With Attitude) se pridruzuje reper MC Ren. Prvim singlom „Fuck the Police“ privukli su paznju na sebe, a prvi album „Straight Outta Compton“ se prodao u vise od 2,000,000 kopija. Na prvom albumu, Dr. Dre se vise bavio producentskim poslom, ali nakon vrijedanja televizijske voditeljice Dee Barnes (objavila je da je doslo do svade izmedu preostalih clanova N.W.A. i nedugo otislog clana Ice Cube-a) na drugom albumu „Efil4zaggin“ posvecuje se vise rapu.


Dr. Dre odlazi iz grupe N.W.A. 1991. godine nakon prigovora ostalim clanovima kako zaraduje najmanje (saznalo se da je isti problem bio i Ice Cube-om). U toj odluci ga je podupro prijatelj The D.O.C. i tada njegov tijelohranitelj Suge Knight. Suge Knight kasnije osniva Death Row Records s Dr. Dre-om na pramcu. Dr. Dre izdaje svoj prvi singl „Deep Cover“ 1992. Godine. To je bio pocetak suradnje s Calvin Broadus-om, Snoop Dogg-om i Warren G-om. Svoj prvijenac „The Chronic“ izdaje iste godine. „The Chronic“ opisuje zivot bandi, s fokusom na zene i lake druge. Beatovi u „The Chronic“ su nesto meksi i sporiji, slicni kao funk muzika George Clintona i njegove grupe Parliament. Mixanjem tih funk zvukova sa live izvedbom, nastao je G-funk. Neki od vecih hitova s tog albuma su prije svega „Nuthin' But a G Thang“ (moglo se cut u GTA: San Andreas), zatim „Let me Ride“ i „Fuck Wit Dre Day(And Everybody's Celebratin'). „The Chronic“ se danas smatra vjecnim klasikom rap glazbe.

Odtada je gotovo postalo nemoguce cuti neku hip hop pjesmu, a da svoje ruke u njoj nije imao Dr. Dre. Iste godine, Dr. Dre producira prvijenac Snoop Dogg-a „Doggystyle“ koji postaje prvi prvijenac ikada na prvom pjesmu Billboard-ove ljestvice. Prodalo se oko 5 milijuna kopija. Takoder, radi i na albumu „Regulate...G Funk Era“ Warren G-a, inace njegovog polubrata. Godine 1996. kada je Death Row Records potpisala ugovor s 2Pac-om, Dr. Dre odlazi iz te izdavacke kuce sa sumnjom da je sef Suge Knight korumpiran, neposten i izvan svake kontrole. Tada osniva svoju vlastitu izdavacku kucu Aftermath Entertainment. Pritom, Death Row Records je sve krenulo nizbrdo. Umro je 2Pac, Snoop Dogg je kao Dr. Dre otisao, a Suge Knight je skupio nekoliko optuznica. Death Row Records i danas jos uvijek radi, ali najveci profit ostvaruju upravo na starim, Dr. Dre stvarima.



Pred kraj godine 1996., Dr. Dre izdaje album „Dr. Dre Presents... The Aftermath“ i hit „Been there, Done That.“ Simbolicno je pjesma predstavljala kraj njegove posvete gangsta rapu (okrece se novom nivou muzike i zivotnom stilu). Unatoc jako dobroj prodaji, album kriticki nije zadovoljio Dr. Dre-a. Zanimljiva je cinjenica da nijedan od glazbenika predstavljenih na albumu nisu dozvijeli uspjeh. Od 1997. godine Dr. Dre pocinje producirati Nas-u i Foxy Brown. Pocele su kruziti glasine da Aftermath ne stoji dobro s financijama. No, tada Dr. Dre otkriva Eminema! Dr. Dre producira 3 pjesme („My name is“, „Guilty Conscience“ i „Role Model“), te sudjeluje i vokalno na Eminem-ovim kontroverznim albumima. Odtada se ime Aftermath vise nikada ne povezuje s nedostatkom love, vec samo s drugim kontroverznim Eminem-ovim nastupima. Godine 2000. Dr. Dre dobio je Grammy-a za producent godine za rad na „The Marshall Mathers LP“. Taj album je zvucao drugacije. Karakterizirali su ga zvukovi klavira, bassa i stringa. Slican stil mogao se cuti u pjesama „Let me blow ya mind“ Gwen Stefani i Eve, „Break ya Neck“ Buste Rhymes-a i „Family Affair“ Mary J. Blige.



Kasnije zajedno s Eminem-om zapocinje suradnju s 50 Cent-om za kojeg radi hit „In da Club“ i naravno ostatak albuma. Pocetkom 2005. pronasli su jos jedno cudo od covjeka, The Game-a, kojem objavljuju prvijenac „The Documentary“ zajedno s izdavackom kucom 50 Cent-a, G-Unit Records.





Image Hosted by ImageShack.us
Dr. Dre trenutno radi na novom albumu 50 Centa „Curtis“, Young Buck-a „Buck the World“, Eve i G.A.G.E.. Takoder je najavljena produkcija na novom albumu Lil Wayne-a „The Carter III“.

Post je objavljen 31.08.2007. u 19:17 sati.