Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/laganje

Marketing

Kako su Žareta duhovi izveli na pravi put

Noć se spuštala na malo bosansko selo, od svega pedesetak kuća, a Žare se stiskao na krevetu i tresao. Već je četvrti dan kako se užasava zalaska sunca. Nitko nije razumio njegov strah. Ne, nitko ga nije mogao shvatiti ozbiljno. Ne znaju oni kako je to u 37. godini pišati u krevet od straha, o ne mogu to oni shvatiti. Žare je bio ljut na cijelo selo.
Čamio je u polumraku i skupljao hrabrost da krene kod Baće u birtiju na čašicu – dvije. Tako ohrabren, možda bi ih, mislio je, večeras mogao raskrinkati. Izašao je iz kuće i sve se okrećući oprezno, izgubio u šumici.
Prošle mu je jesni umrla žena pa je zimu dočekao grleći bocu domaće šljive. Jednu, drugu, treću. I tako unedogled. Odao se Žare piću, u selu se svatko okrenuo sebi, ložio vatru u peći u dugim zimskim noćima i nitko za njega nije previše mario. Žaretovi su duhovi njima bili samo buncanje pijanca. A znao je Žare da on ne bunca, vidi on njih i kada je trijezan. Doduše, više njih vidi kada se lelujajući vraća iz Baćine birtije.
Te večeri je opet bio predmet sprdnje. Pijanoga su ga oko ponoći izbacili na ulicu i krenuo je šumarkom kući. Ugledao je tada tajanstvenu ruku kako drži svijeću. Nema tijela, samo ruka sa svijećom. Zastane on, zastane ruka. Potrči on, i ruka se brže pomiče. Umotana je u oširoki bijeli plašt, ništa nije vidio osim svijeće i ruke. Trčao je koliko su ga noge nosile.
- I onda je zakukurikao pijetao i ruka je nestala – kleo se sutradan kod Baće.
Seoske su babe u tim ukazanjima vidjele i više nego sam Žare. Bila je to, po njima, kazna što je svoju nesretnu pokojnicu tukao i tjerao da kleči na kurkuruzu svaki put kad popije. Njima Žareta nije bilo žao.
Ukazanja su potrajala mjesec dana, završila su točno na 33. rođenadan njegove pokojne supruge. Upalio joj je svijeću i platio misu zadušnicu. A o Svetom Anti, u lipnju, klečeći je u procesiji išao u crkvu.
- Okajava grijehe – šaputale su babe.
A preko puta, iz Baćine birtije, drugari su se smijali, govoreći da se Žare vjerojatno toliko napio pa ni hodati više ne može.
Nije se Žare obazirao na zle primjedbe. Znao je on da je njemu njegova Jana poslala prikaze da ga dozovu pameti, kad već ona, jadnica, za života nije uspjela.


Post je objavljen 23.08.2007. u 15:53 sati.