Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Astrološko rođendanski...

Postojanje definiramo odlukama, što manjim, što većim. Ono što odaberemo ima utjecaj na naš uspjeh, sreću, te nas definira kao osobe. A postoji li nekakva veza između racionalne odluke i mješavine plina, kristala i metala udaljenih tisućama i milijunima svjetlosnih godina? Pitanje možda zvuči smiješno i apsurdno, no ipak milijuni entuzijasta misle kako ta veza postoji.

Astrologija se bavi proučavanjem utjecaja nebeskih tijela na zemaljska događanja, pokušava kroz nebesko znamenje odrediti čovjekovu budućnost i njegov indetitet. Zvjezdane konstelacije kroz koje Sunce "prolazi" u jednoj godini, konstelacije znakova zodijaka, imaju utjecaj na osobu rođenu pod njihovom dominacijom. Ova "nauka" nije pomodna novina, naime postoji otkad je vijeka - podrijetlo se može pratiti još iz doba Babilonaca, te kasnije i kod Egipćana, stare Grčke, Indije, Kine...

Astrolozi često svoju "nauku" prezentiraju kao znanost - no ne postoji nikakav znanstveni dokaz da iti jedno nebesko tijelo ima veći utjecaj na ljude - naravno osim Sunca, izmjene dana i noći te mjesečevih mijena, a zbog mnogih nelogičnosti - stoljećima astrolozi nisu imali precizna mjerenja Zemaljske putanje u odnosu na zvijezde poradi precesije našeg planeta, koji je uzrokovao nepodudarnosti vladajuće konstelacije sa Zemaljskim vladajućim znakom, a horoskop koji sadrži 12 zodijačkih znakova ne ubraja Zmijonosca (Ophiuchus) - konstelaciju kroz koje Sunce "prolazi" na svom putu od Škorpiona prema Strijelcu - astrologiju smatraju nepotrebnim gubitkom vremena, novinskim prilogom uz strip i križaljku.

Činjenica je da bi ljudi voljeli znati što ih čeka u budućnosti, primamljivo je posjedovanje znanja koje bi moglo pomoću u uspjehu. No može li se tako jednostavno predvidjeti cjelokupan efekt i međusobno uzročno-posljedičnu vezu svih ljudskih odluka na temelju zvijezda na nebu? Ipak mi se čini da mješavina plina, kristala i metala udaljenih tisućama i milijunima svjetlosnih godina - po tom pitanju - nije ništa više do točkica na nebeskom crnilu koje zaljubljenicima bude maštu.

No, na kraju, i ja volim pročitat svoj horoskop uz križaljku - a današnji mi kaže: sretan rođendan ;)

maye



Post je objavljen 06.08.2007. u 20:20 sati.