Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivamiaerak

Marketing

I država im okreće leđa?

Djeca s poteškoćama u razvojuZahvaljujem svima koji su mi poslali svoje ideje, komentare i prijedloge. Zaista ima super tema za buduće članke!!! Obećajem da ću o njima pisati kada se vratim s godišnjeg odmora. Nažalost sada muku mučim sa internetom te mi je teže pisati o tim temama jer neke zahtijevaju i dodatno istraživanje. Također ću odgovoriti svima koji su mi napisali komentare na moje posteve. Molim Vas nemojte se obeshrabriti. Svima ću odgovoriti thumbup

S obzirom da je godišnji odmor pisati ću o jednoj situaciji koja mi se desila prije par dana. Ima veze sa politikom (ali samo malo)... rolleyes

Prije par dana pričala sam na moru sa susjedom, koja ima četverogodišnjeg hiperaktivnog sina - Orlanda. Jadala mi se da ga je nemoguće odgajati jer je tvrdoglav, trči na sve strane, ne sluša, itd... Znala sam točno o čemu priča. I ja imam 2,5 godišnju kćerkicu - malu inteligentnu hiperaktivku - Karlu. U samo 4 dana od kada smo na moru, srce mi je stalo 20 puta. U jednom trenutku mislila sam da je gotova. Pala je direktno na glavu i krv joj je curila na sve strane... Hvala Bogu sve je prošlo dobro. Ograbotina na vrhu glave i malo ogrebotina po rukama. Svekrva je zajedno samnom bila izvan sebe... No, to su problemi zdrave djece. Ja bih ovdje htjela pričati o problemima druge djece.

Jučer smo se Karla i ja igrale na plaži. Pored mene stajala je gđa. Danijela, majka 5,5 godišnje djevojčice Lee. Moja Karla počela je trčati prema Lei i pitala je bi li se htjela igrati s njom. Njena mama odgovorila je da ne može jer je bolesna. Nakon par minuta gđa. Danijela se otvorila te mi je rekla da se Lea rodila s 5,5 mjeseci, da je slijepa i gluha, te da je tek prije godinu dana naučila hodati.

Doktori su pri porodu maloj Lei prognozirali vegetativno stanje, međutim mala Lea ipak je uz svu roditeljsku pažnju i ljubav - prohodala! Njena mama žrtvovala je sve u životu da bi joj posvetila svoja 24 sata dnevno, tj. mala Lea ide u boravak samo 2 sata dnevno. Gđa. Danijela uz takvo dijete ne može raditi i vjerojatno nikada neće ni moći. Plemenita odluka gđe. Danijele je vjerojatno doživotna.

Zašto pišem sve ovo? Zato što će u jesen u saborsku proceduru ići "Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o socijalnoj skrbi". U tom Nacrtu sporna su dva članka:

članak 77c kaže da status roditelja njegovatelja ne može se priznati roditelju djeteta kojemu je priznato pravo na skrb izvan vlastite obitelji u okviru smještaja ili boravka

i

članak 62 koji kaže da socijalna skrb izvan obitelji ostvaruje se kao stalni, poludnevni i cjelodnevni boravak.

Što to znači?

To znači da gđa. Danijela i roditelji koji imaju djecu s poteškoćama u razvoju, ne mogu ostvariti pravo na roditeljsku naknadu, tj. novac, mirovinsko, zdravstveno, itd. To znači da se ne pravi razlika između roditelja koji su odlučili ostaviti svoje dijete u stalni boravak i onih koji ostave svoje dijete u boravku na par sati zbog socijalizacije. Mala Lea vjerojatno ne bi nikada prohodala da majka s njom nije vježbala cijelo vrijeme i da joj ne pruža svu tu ljubav. Apsolutno smatram da takvim roditeljima treba zakonski pomoći i da im treba dati naknadu za trud, jer osim što im je život pokazao drugo lice sada im - i država okreće leđa.

Post je objavljen 01.08.2007. u 13:57 sati.