Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sajnamivinkovci

Marketing

Taekwondo...

Taekwondo je tradicionalna korejska borilačka vještina. Premda u začecima dijeli korijene srodnog mu japanskog karatea, posebno onog oblika koji potječe s otoka Okinave, današnje učinkovite tehnike udaranja nogama, brzi okreti i skokovi vrlo malo podsjećaju na tehnike kretanja koje nalazimo na otocima s kojih izvire.
Bez obzira na stare korijene suvremeni se taekwondo u posljednjih 50 godina razvio prvenstveno u Koreji. Odbacujući zastarjele nekorisne oblike kretanja, vrsni stručnjaci preoblikovali su ga u jednu od najviše promicanih borilačkih vještina u svijetu.



Suvremena povijest taekwondoa

Novija povijest taekwondoa seže samo otprilike 57 godina u prošlosti, u vrijeme završetka Drugog svjetskog rata. Godina 1904. jedna je od najtužnijih godina povijesti Koreje jer je Japan tada započeo okupaciju Koreje, a time i svoje širenje na zapad. Okupacija je 1910. bila potpuna, a jedan od ciljeva bilo je zatiranje korejskog naslijeđa i kulture. Bilo koji oblik tradicijskih i korejskih borilačkih vještina pod prijetnjom je smrtne kazne bio najstrože zabranjen. Približavanjem Drugom svjetskom ratu mnogi su mladi Korejci bili prisiljeni na suradnju s japanskom vojskom i uvojačeni ili upućeni na prisilni rad. Mnogima od njih pružila se prilika da isprva promatraju, a kasnije i sudjeluju u obuci japanskog karatea. Prva škola borilačkih vještina u kojoj su podučavali Korejci potkraj Drugog svjetskog rata utemeljena je u Kaisongu (grad se nekoć zvao Songdo i bio je drevna prijestolnica Koreje).


Post je objavljen 12.07.2007. u 17:38 sati.