Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hrvatskanumizmatika

Marketing

Misteriozni nestanak metalnih novčića u Kalkuti

Tajanstvena nestašica kovanog novca zahvatila je indijski grad Kalkutu, nagoneći vlasnike radnji da mole prosjake da im prodaju sitniš po ceni višoj od nominalne. Niko ne zna zašto zapravo nema kovanica u Kalkuti, ni zašto je nestašica udarila samo na ovaj grad od 14 miliona stranovnika, ali je naterala Rezervnu banku Indije na vanredne mere slanja miliona novčića u pokušaju da utoli potražnju. Otkako je nestašica početkom meseca postala akutna, banka je u Kalkutu poslala novčića u vrednosti od 5 miliona rupija (121.950 dolara), uključujući milion rupija samo prošlog utorka, saopštio je predstavnik banke, preneo je AP. Ali, pošiljke nisu uspele da vrate kovanice u promet. Nekih 2.000 ljudi čekalo je nedavno u redu pred bankom da razmeni novčanice sa novčiće. Mnogi sa namerom da ih preprodaju uz zaradu.

Jedna žena, koja je tražila da joj se ime ne pominje, postavila je štand ispred banke na kome prodaje paketiće od 100 rupija u metalu za 120 rupija u novčanicama.

Potrošači se masovno žale da su prinuđeni da kupuju više robe kako bi zaokružili račun, ili da primaju kusur u robi koju nisu nameravali da kupe.

Zvaničnici banaka kažu da su potuno zbunjeni nestašicom, dodajući da za to nema razloga, ali da su načuli kako neki „beskrupulozni trgovci” tope novčiće jer je njihova nominalna vrednost manja od vrednosti metala od koga su iskovane.

Centralna banka istražuje navode da se kovanice pretapaju u žilete. Navodno, od jedne rupije u metalu može se dobiti šest sečiva za brijanje. (Beta)

Izvor: www.rtvslobomir.com

Ključne riječi: numizmatika, Indija, kovani novac
Keywords: numismatics, India, coins


Unicel prijevodi

Post je objavljen 17.06.2007. u 00:20 sati.