Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/collectiveffective

Marketing

Trice i detalji

Baš si malo razmišljam nešto. Elitni turizam možda i nije moguć više u ovoj državi. Znate zašto. Elitni turizam postoji samo u elitnim zemljama, poput recimo Novog Zelanda, gdje je svaka travka zavedena u registar zaštićenog bilja, gdje je svaki čovjek kulturan, gdje nema građevinske mafije koja pritišće vladu i ostalih kojekakvih lobija koji guše državu. Elitan turizam moguć je na Sejšelima, čija obala je očuvana, čista i nezabetonirana.

Uzmite naprimjer ovo, panoramski let iznad Rijeke: sve što ćete vidjeti su čvorovi autocesta koji stišću Rijeku sa svih strana.

Draški potok sravnjen je sa zemljom i ondje je izgrađena neka zaobilaznica. Koja ničemu ne služi. Taj projekt je čisto pranje novca na očigled svih. I Novog lista i svih novina ove zemlje ali svi šute. Nitko o tome ne piše.

Turist koji dolazi iz itekako urbaniziranih država Evrope želi zelenilo, prirodu, mir, šesne puteve i cestice. Hrvatska će izgubiti svoju prednost. Možda ju je već i izgubila.

Jer ću radije platit duplo više pa uživati novozelandskim prostranstvima nego čekati s nepreglednim kolonama turista na zaštropanim autocestama.

Gdje god se okreneš, prirode je sve manje, industrije sve više. A ovi naši nuoveau riches, zemljaci u odijelima i ostali brand-new kapitalisti to zovu ulagnje u proizvodni sektor. Uglavnom, kako smo mi pametni i napredni, ubrzo ćemo doći do toga da stresnije od života u nekom prenapučenom industrijskom velegradu Evrope, može biti još samo na godišnjem odmoru u Hrvatskoj.


Post je objavljen 13.06.2007. u 18:30 sati.