Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/elvesandmagic

Marketing

mitološka bića 2

Succubus
- srednjovjekovna legenda govori demonu koji poprima žensko obličje da zavede muškarce, naročite svećenike u snovima da spavaju sa njom. One crpe energiju od muškaraca kako bi se održali, što često dovodi do smrti žrtve. Po Maleus Maleficariumu (Witches' hammer) succubi (množina) su sakupljali sjeme muškaraca sa kojima su spavali koje su koristili kako bi oplodili žene. Djeca koja su tako rođena bila su osjetljivija na utjecanje demona. Ponekada bi se spajali sa incubusom spremni da oplode žene.
Succubi su najčešće imali krila, a ponekada i rogove, rep, zmijske oči i sl. Ponekada se pojavljuju kao lijepe žene u snovima na koje žrtve ne mogu prestati misliti. Ponekada se žrtve zaljube u njih, te ih one i izvan snova proganjaju dok im ne iscrpe svu energiju.
Postoje i verzije o succubusu koja šeta pustinjom na magarcu, te tjera muškarce da vode ljubav sa njom, pri čemu joj iz vagine izlaze oštrice koje rane muškarca. Ona se tada pretvara u svoj prvobitni oblik i pojede svoju žrtvu.

Inccubus
- srednjovjekovna legenda opisuje inccucusa (incubi množina) kao muškog demona koji navodi žene na spolne odnose tako im crpeći energiju. On je muška verzija succubusa.
U legendama se potomak inccubusa zove Cambion. Poznati Cambion je Mordred (iz Legende o Arthuru). Succubus spava sa muškarcima te sakuplja njihovo sjeme, pa se onda transformira u inccubusa te oplođuje žene. Djeca inccubusa i succubusa imaju natprirodne moći. Incubi se pojavljuju i u knjizi C.S.Lewisa-Narnijske kronike (u knjizi Lav, vještica i ormar), kada se nađu među čudovištima koja napadnu lava Aslana zajedno sa vješticom Jadis.

Baba Yaga (Baba Roga)
- u slavenskoj mitologiji je predstavljena kao divlja stara žena, tamna žena, gospodarica magije, takođe i šumski duh. U Češkoj i Slovačkoj je poznata pod nazivom Ježibaba. U ruskim bajkama je predstavljena kao vještica koja leti nebom I koristi malj kao kormilo brišući tragove iza sebe metlom koja je napravljena od srebrene breze. Ons živi u drvenoj kolibi koja se kreće na kokošjim nogama. Ključanica ispred vratiju je usta puna oštrih zuba, ograda je napravljena od ljudskih kostiju sa lubanjama na vrhu. U drugim pričama kuća ne pokazuje vrata sve dok se ne izgovore magične riječi: “Okreni svoja leđa šumi, svoje lice meni.”
U nekim pričama njena kuća je povezana sa tri jahača: jedan u bijelom jaše konja u bijelom oklopu, on je Dan, crveni jahač je Sunce, a crni Noć. Babu Rogu služe nevidljive sluge u kući. Ona će objasniti o jahačima, no one koji je ispituju za nevidljive sluge odmah ubija. Ponekada je predstavljana kao neprijatelj, a ponekada kao vođa. Postoje priče u kojima je pomagala ljudima, ali i u kojima je otimala djecu i jela ih. No traženje njene pomoći je opasno. U nekim verzijama Baba Roga stari svaki put kada joj netko postavi pitanje, zato je opisana kao frustrirana zla vještica. Jedina stvar koja ju može pomladiti je specijalan čaj koji se miješa od plave ruže. Heroji koji bi joj na dar donjeli plavu ružu bili su nagrađeni.



Post je objavljen 11.06.2007. u 23:12 sati.