Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/principessa2

Marketing

DEMON I GOSPOĐICA PRYM I

Paulo Coelho

Bila sam zaluđena Alkemičarem, ali ova je knjiga fenomenalna. Možda je malo gruba, ali opisuje ljudsku narav, pa i mora biti. Opet mi se dogodilo da sam htjela ispisati i citirati cijele stranice. Paulo je genijalan. Evo što sam odabrala samo za vas. Uživajte čitajući....

Život može biti dug ili kratak, ovisno o tome KAKO ga živimo.

Coelho kaže da je ljudska vrsta od svojih početaka osuđena na vječni razdor, na balansiranje između dviju krajnosti – polova. Dobra i Zla.

Čovjek nije posegnuo za pravdom jer je bio kukavica, jer je htio zadržati naklonost pod svaku cijenu, misleći da poslodavci u njemu gledaju pouzdanika i prijatelja.
Preuzeti ne sebe ulogu dobre duše svojstveno je samo onima što se u životu plaše zauzeti stav. Svakako je lakše vjerovati u vlstitu dobrotu nego se sučeliti s drugima i boriti za svoja prava. Sigurno je lakše otrpjeti uvredu ne uzvrativši je, nego skupiti hrabrost da uđeš u sukob s jačim; a tek noću – dok supružnik ili sustanar sapava – tek noću potajice oplakati naš kukavičluk.

Kad god želite nešto postići, dobro otvorite oči, usredotočite se na cilj, i budite sigurni što želite. Nitko ne može pogoditi svoju metu zatvorenih očiju.

Nije previdjela prijetnju: upravo suprotno, obradovala joj se. To je bio dokaz da mu nadzor izmiče, jer doista opasni ljudi nemaju potrebe prijetiti. Ahab, veliki preporoditelj Viscosa, o tome je rekao:“ Postoje dvije vrste budala – oni koji odustaju od svog nauma jer im je netko zaprijetio, i oni koji misle da će prijetnjom nešto postići.“


Koji dan u ljudskom životu nikada ne osvane?
Sutra.

Čak i Bog ima svoj pakao; to je njegova ljubav prema ljudima.

Nisi sam. Sve što te je snašlo ima svoj smisao. Tragedija je neizbježna i, što god mi učinili, ne možemo izbjeći zlu koje nas vreba.
STRAH – ČEGA SE SVAKI ČOVJEK BOJI

Strah od usamljenosti, od tmine u koju svijest zavijaju demoni, strah da će prekršiti pravila dobra ponašanja, strah od Božje osude, strah od ljudske kritike, strah od pravde koja kažnjava svaki propust, strah od ulaganja i gubitka, strah strah od dobitka i zavisti, strah od ljubavi i odbijanja, strah da zatraže povišicu, da prihvate izazov, strah od putovanja na nepoznata mjesta, od stranih jezika, od tuđeg potcjenjivanja, od starosti, od smrti, strah da će ih zapamtiti po njihovim manama, da ih neće zapamtiti po njihovim vrlinama, da ih neće zapamtiti ni po manama ni po vrlinama. Strah, strah, strah. Život je vladavina straha, sjena giljotine.


Post je objavljen 01.06.2007. u 12:33 sati.