Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/waterlilly

Marketing

IGRA - NAJVAŽNIJI VITAMIN ZA DIJETE

'Život se ne mjeri brojem udisaja,
već brojem trenutaka
od kojih nam zastaje dah'

(autor nepoznat)

Pričajući danas za postradnim ručkom, Sebastijan veli da je mama jednog njegovog prijatelja otišla potražiti drugog muža, a tata drugu ženu. Upita nas zašto je to tako?
Mi mu velimo da nisu njegovali svoju ljubav i da nisu na vrijeme okrenuli ljubavni pješčani sat, ali on opet: zašto?
Možda su puno radili pa se nisu često viđali pa su se puno svađali; pa i tata i ja se nekad svađamo!
-Da, ali vi ne odete! A ja znam kad ćete vi otići!
-Vlado i ja se zbunjeno pogledamo: Kad?!
-Kad umrete!

Šokiralo me opet, jedno od moje djece, svojim razborom i svojom mudrošću, svojom dječjom iskrenošću. Kamo sreće da zaita bude tako, i nadam se da sva naša djeca osjete našu međusobnu ljubav, jer netko je jednom rekao:
najveća usluga koju čovjek može napraviti vlastitoj djeci, jest da voli njihovu majku!
Muževi, drž'te se toge (i vi žene uzvraćajte)>

A sad o naslovu:
Igra donosi neizmjernu dobrobit djetetu jer ona ushićuje sva osjetila, pomaže maloj djeci da lakše ovladaju pokretima, proteže um, potiče primjenu jezika i stimulira imunološki sustav. Osim toga igra razvija vještinu uspostavljanja prijateljskih odnosa, jača samopuzdanje i poboljšava noćno spavanje. U svakom slučaju, igra ima bezbroj dobrih strana, a nijednu lošu, ističe dr. Harvey Karp u knjizi 'Najsretnije dijete u kvartu' .

Vašem je mališanu potrebna uravnotežena prehrana sastavljena od iskustava igre, uključujući tjelesnu igru, glazbe i pjesme, kreativne igre (rad s glinom, kolažom, bojicama i bojanje prstima), igre uloga (lutke, kostimiranje, različite igračke), igre oponašanja (obuhvaćaju kućanske predmete kao što su lonci, tave i metle-igračke) te osjetilne igre (pijeskom, vodom, glinom).

Vjerojatno ste primijetili da se djeca najviše vole igrati na otvorenom prostoru i to je za njih prava pravcata zemlja čudesa. U njoj se stalno mijenja bogatstvo svjetlosti, prizora, boja i zvukova, ali i druge djece.

Znate i sami koliko nam često zbog ubrzanog načina života nedostaje svježeg zraka, a djeci, vjerujte, nedostaje daleko više. Dvogodišnjak koji je po cijeli dan zatvoren u kući vjerojatno u neko vrijeme postaje nesnosan, plačljiv, nervozan i ništa ga ne zanima. Stoga je iznimno važno po mogućnosti što više vremena s djetetom provoditi na otvorenom. Nije bitno ni kolika je temperatura vani, sve dok je dijete zdravo, nema temperaturu ili kakvu upalu, slobodno s njim izađite van.

Zapravo, nijedan dan ne može biti toliko loš (osim u zaista ekstremnim vremenskim uvjetima) da barem na pola sata ne možete izaći s njim van. Možda vama kiša jako smeta, no vašem djetetu nimalo, ono će oduševljeno držati kišobran i skakati po lokvicama i gurati lice pod kapi kiše. Njemu je to sve - samo igra koja ga jako veseli.


Zašto je mašta važnija od znanja?

Ne zaboravite da svako dijete ima bujnu maštu koju treba poticati, pa svojem malom umjetniku ponudite različite materijale za umjetničko izražavanje. Nemojte mu vi pokazivati kako da nacrta mačku ili mamu, već mu dopustite da se samo kreativno izrazi. U početku će to biti samo jedna išarana mrlja, no svakako se potrudite pronaći nešto pozitivno u tome. Pitajte ga da vam pokaže ruke, noge, oči, šapu, oko. Dijete točno zna gdje se što nalazi na njegovom malom umjetničkom djelu.

Potaknite zato svaku iskru inventivnosti i stvaralaštva koju vaš mališan iskaže i na taj ćete način pomoći njegovoj mašti da procvjeta u izniman alat na koji će se moći oslanjati čitav život.


Čitanje je hrana za mozak

Dječji mozak treba i hraniti, a to se najlakše radi čitanjem. Kad se radi o malom djetetu, važno je znati da se čita s njim, a ne njemu.

Ako je vaše dijete preaktivno tijekom dana da bi smireno moglo sjediti uz vas dok čitate priču, odaberite vrijeme dana kad ga počinje svladavati umor i kad će imati dovoljno strpljenja da se usredotoči na slike i listanje stranica. Vrlo je važno komentirati sve što vidite, pitati ga što vidi na stranici, kako se to zove, kako se određena životinja glasa, koje je boje i slično.

Kod malo starijeg djeteta, recimo dvogodišnjaka, primijetit ćete to i sami, nećete moći više proizvoljno mijenjati tok priče i kratiti je jer ono već jako dobro zna cijelu radnju i priču skoro napamet i naučilo je poštivati pravila pa će to isto zahtijevati i od vas.

Trogodišnjak će vas i nakon što završite čitanje ispitivati što se kasnije dogodilo, zašto se nešto dogodilo te će željeti razgovarati o tome i ono što vas sigurno jako veseli, ako ste došli do te faze - vaše trogodišnje blago već je postalo sjajan pripovjedač. Svojim lutkicama i igračkama već samo priča priče koje ste zajedno čitali i izmišlja nove, kombinira ih i ludo se zabavlja.

Čitajući djetetu, hranite njegov mozak i raspirujete njegovu maštu. Ali, nemojte to činiti samo zato da bi vaše dijete bilo pametnije. To je istodobno divna prigoda da se priljubite jedno uz drugo te isprepletete srca i duše. Znate i sami koliko su ti trenuci vrijedni i kako vaš mališan brzo raste…
T-Portal





Post je objavljen 22.05.2007. u 21:48 sati.