Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dinamo321

Marketing

Izađite na balkone....

Pred krcatim Maksimirom Dinamo se predstavio u šampionskom izdanju i lakoćom pregazio neravnopravnu splitsku momčad. Predvođeni neponovljivim Eduardom “modri” su 90 minuta bez predaha mljeli ispuhanu i neravnopravnu Pudarovu momčad. Konačnih 3-0 zapravo je vrlo fer rezultat za indisponirane gostujuće nogometaše.

Eduardo da Silva ovaj je derbi iskoristio kako bi još jednom demonstrirao da je izrastao u napadača svjetskoga kalibra. U posljednjih dvadesetak godina nije se dogodilo da jedan igrač utisne tako dubok pečat u derbi “modrih” i “bijelih” kao što je to sinoć učinio Dudu. Maksimirski stroj za pogotke spakirao je tri lopte iza Runjinih leđa, izluđivao Hajdukove stopere i usput trčao kao navijen 85 minuta. Eduardo je hat-trickom svoj ovosezonski učinak dogurao do nevjerojatna 34 prvenstvena pogotka. Takvim učinkom on je zasjeo na čelo ljestvice europskih strijelaca. Zlatnu kopačku dijeli s Afonsom Alvesom iz Heerenveena, koji je također postigao 34 gola ove sezone.

Potpuno neočekivano briljantnu utakmicu ovaj put odigrao je Ante Tomić. U ovako nadahnutom izdanju, s repertoarom lucidnih driblinga i sjajnih asistencija, posljednji put smo ga vidjeli 2003. godine kada je Dinamo u Maksimiru pregazio Hajduk (4-1) i osvojio Superkup pod vodstvom Nikole Jurčevića.

Dinamo je slomio krhki otpor velikog rivala već u 13. minuti. Tomić je tom prilikom podvalio loptu iza leđa splitskoj obrani, u nebranjeni prostor umarširao je Eduardo i s desetak metara rutinski matirao istrčalog vratara Runju. Pogodak je osokolio Dinamova napadača i on je u 24. minuti solo prodorom “namagarčio” prvo Živkovića, zatim i Gala, protutnjao splitskom obranom sve do ruba peterca, ali mu je Runje na kraju sjajnom intervencijom izbio loptu u korner.

Eduardova 53 gola ove sezone

Prvenstvo - 34
Reprezentacija - 6
Europski kupovi - 5
Domaći kup - 6
Superkup - 2
U 38. minuti Tomić je serijom lažnjaka od sredine igrališta do ruba kaznenog prostora povaljao na travu kompletnu Hajdukovu obranu, no Runje je na kraju spriječio egzekuciju i loptu nakon Tomićeva udaraca odbio u korner. Ipak, minutu poslije raspoloženi vratar morao je kapitulirati po drugi put.

Modrić i Ćorluka su u 39. minuti dvostrukim dodavanjem izbacili iz igre lijevu stranu Pudarove obrane, a nakon čega se Ćorluka prišuljao vratima i nesebično uposlio Eduarda, koji je lako poentirao s ruba peterca.

Hajduk je na drugoj strani ponovno odigrao krajnje suzdržano poluvrijeme i tek je Jelavić dalekometnim projektilom u reklame (34. minuta) na trenutak razbudio svoju učmalu momčad. No to je bilo sve i uskoro su “modri” ponovno prihvatili uzde utakmice u svoje ruke.

Na startu drugog dijela još jednom se u naslovnoj ulozi našao Tomić. Driblingom se u 53. minuti oslobodio pratnje i idealno poslužio Modrića, koji je gromovitim udarcem s pet metara gotovo prepolovio vratnicu. Novi impuls igri Ivankovićevih “beba” svojim ulaskom dao je i Josip Tadić. Energičnom solo akcijom u 70. minuti on je izbacio iz ravnoteže dva splitska stopera i odlučno tukao s 15 metara iskosa, no Runje je krajnjim naporom neutralizirao udarac. Domaći sastav počeo je u tim trenucima zatvarati utakmicu, ali Eduardov neutaživi golgeterski apetit nije dopustio da sve završi na samo dva pogotka. U 78. minuti Dudu je još jednu loptu smjestio u splitsku mrežu. Modrić je tom prilikom zavrnuo loptu iz kornera, a Eduardo razgrnuo demoraliziranu obranu i iz peterca ljevicom matirao Runju po treći put.

Valja napomenuti da sam bio na tekmi! i bilo je PREEEEDOBRO!!! tekma za prste polizat, navijanje nije bilo loše (s obzirom da je Maksimir bio PUN!!)

DINAMO - HAJDUK 3-0 (2-0)

DINAMO: Lončarić 7, Ćorkuka 7, Drpić 7, Schildenfeld 7, Carlos 7, Vukojević 7, Pokrivač 7, Tomić 8 (od 73. Čale -), Modrić 7, Sammir 6,5 (od 61. Tadić 7), Eduardo 10 (od 85. Jertec -)

HAJDUK: Runje 6, Pelaić 5 (od 58. Ljubičić 5,5), Gal 5, Živković 5, Pandža 6, Bartolović 5 (od 56. Bušić 5), Musa 5, Damjanović 5 (od 67. Gabrić 6), Carević 5, Rukavina 5,5, Jelavić 5,5

SUCI: Ivan Bebek (Rijeka) - 7, pomoćnici: Borovec (Višnjevac) i Slivar (Valpovo).

STRIJELCI: 1-0 Eduardo (13., asist. Tomić), 2-0 Eduardo (39., asist. Ćorluka), 3-0 Eduardo (78., asist. Modrić).

ŽUTI KARTONI: Carlos (Dinamo), Pelaić, Carević (Hajduk).

IGRAČ UTAKMICE: Eduardo da Silva.

STADION: Maksimir.

GLEDATELJA: 35.000.

Afonso Alves igra u nizozemskom Heerenveenu. Ondje golovi, a u poretku za europsku Zlatnu kopačku, vrijede više no u Hrvatskoj. Međutim, pogled iz drugog kuta, broja nastupa, otkriva da je Eduardo najučinkovitiji strijelac starog kontinenta.

Alves je zabio 34 gola u sezoni, kao i Dinamov Eduardo nakon derbija u 33. kolu Prve HNL. I dok je to 'hrvatski Brazilac' postigao u 31. nastupu za 'modre', Alvesu je isto pošlo za rukom iz dva nastupa više, a s obzirom na to da je ostao bez pogotka u posljednje dvije utakmice razigravanja za Ligu prvaka s Ajaxom, što na izvjestan način također ulazi u redovna sezonska kola. To će reći da je učinak Eduarda čak 109,5 posto, a Alvesa 103 posto. Ako se nizozemsko razigravanje ne bi računalo, Eduardo i Alves bi bili potpuno jednaki (31 nastup - 34 gola). Međutim, ako se u obzir uzmu apsolutno sve odigrane utakmice, od Kupa, europskih nastupa, preko domaće lige i reprezentacije, Eduardo je vladar. Ima 52 nastupa i isto toliko golova, odnosno 100 posto, makar će se odigrati još uzvrat domaćeg Kupa. Alves pak u 39 nastupa ima 37 pogodaka, ili 95 posto. Dakako, vrijedi uzeti u obzir da Alves nije reprezentativac Brazila.

Pa ipak, službena mjerila golove u našoj ligi vrednuju 1 bod, u Nizozemskoj 1,5, dočim su strijelci iz liga 'petice' za svaki pogodak dobili 2 boda. To Eduarda sa 34 boda drži na 12. mjestu. Alves je nedodirljiv sa 51 bodom.

Vrijedi zabilježiti da su ove sezone raspucani bili sa 31 golom još Maksim Gruznov iz Estonije i Danijel Bogdanović na Malti. S obzirom na koeficijent liga, oni se vrte o 23. mjestu. Na službenoj ljestvici je drugoplasirani Totti. Zabio je 'svega' 22 gola, ali oni vrijede 44 boda.

Igor Cvitanović apsolutni je rekorder 1. HNL-a sa 126 pogodaka. Na drugom mjestu je Joško Popović sa 111 pogodaka, dok je na trećemu mjestu Tomislav Erceg sa 97 pogodaka. Eduardo se popeo na 10. mjesto s ukupno 73 pogodaka u četiri sezone u modrom dresu.

Ukupna ljestvica
126 - Igor Cvitanović (10 sezona)
111 - Joško Popović (12)
97 - Tomislav Erceg (10)
87 - Renato Jurčec (11)
86 - Robert Špehar (6)
83 - Davor Vugrinec (6)
80 - Miljenko Mumlek (14)
75 - Veldin Karić (11)
75 - Marijo Dodik (9)
73 - Eduardo (4)

Kada bi ostao u Dinamu još 2 sezone - gotovo sigurno bi "skinuo" rekord Igora Cvitanovića pod uvjetom da ga izbjegnu ozlijede! Nažalost - ta želja mi se neće ispuniti...ali ostaje nada da će se vratiti pred kraj sezone i još odigrati nekoliko sezona u modrom dresu!

Dodajem samo još da je Dinamo navodno potpisao ugovor s Guelom! Veznim igračem Obale Bjelokosti čije glavne karakteristike su zavidna brzina (bt će najbrži igrač u HNL-u uz Etta) i tehnika...nije zgorega spomenuti da je ljevak i igra na lijevom krilu i time si krpamu najslabiju stranu u momčadi!

poZZ

Post je objavljen 20.05.2007. u 15:37 sati.