Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

NAJEZDA NA TISUĆE PČELA U ZAGREBU

Nešto blažu verziju Hitchcockovih "Ptica" proživjeli su zadnjih nekoliko dana stanari Ulice Filipa Grabovca na broju, naravno, 13. Tražeći novi dom, roj od dvadesetak tisuća pčela doselio se na omanji čempres u vrtu ispred njihove zgrade.

Pune ruke uboda
Ima ih jako puno i djeca su u opasnosti upozoravao je Stjepan Lončar, stanar iz ulaza 13. Zabrinuti Lončar zvao je u utorak hitnu službu na broj 112, a oni su angažirali pčelara Slavka Ivkovića.

Jutros sam peruškom veliki dio roja smjestio u košnicu, okrenuo je i ostavio ispod stabla. Do večeras će i ostatak pčela ući. Važno je da je matica ušla unutra jer nakon toga njezina djeca ulaze za njom objasnio je jučer Ivković i nastavio: Imam ovakvih poziva puno. Ovo je 21. put od početka proljeća da dolazim po pčele. Prije mjesec dana zvali su me iz jednoga kafića u Španskom. Tamo su se svi gosti i osoblje sakrili u strahu od roja od četrdesetak tisuća pčela koji je doletio na terasu i zamračio nebo. Nisu izlazili, zbili su se unutra i kuhali iza zatvorenih prozora i vrata dok ja nisam skupio pčele smije se Ivković.

Iako su sive pčele koje žive u Hrvatskoj poznate kao radišna i manje agresivna vrsta, Ivković kaže da mu je sasvim normalno da ga na dan ubode pedesetak pčela. Samo poslije, kaže, treba objašnjavati kada ide vaditi krv da ubodi na rukama nisu od drogiranja. Pčele su prije nekoliko tjedana zamalo spriječile vjernike da dođu na jutarnje misu u katedrali kaže pčelar. Prije 3 tjedna zvali su me u 22 sata iz katedrale da hitno dođem jer sutra vjernici neće moći na jutarnju misu od roja pčela na kestenu i rasvjeti, dvadesetak metara od vrata prisjeća se Ivković.

Gospođa se prepala
Helena Mihalić, 85petogodišnja gospođa ispred čijeg stana se nalazi čempres na koji su došle pčele, promatrala je jučer u čuđenju s prozora svoje nove mnogobrojne susjede.

I prije sam viđala oko cvijeća pet do šest pčela, ali kad je gospodin skinuo tisuće pčela, malo sam se prepala, a on me potjerao u stan da me ne izbodu kaže gospođa Mihalić. Pčele iz Grabovčeve sinoć su pronašle novi dom uz milijune radišnih kolegica u košnicama pčelara Ivkovića.


Pod prozorom je 20 tisuća pčela! (Večernji list)

Post je objavljen 09.05.2007. u 06:32 sati.