Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

RIJEČKA AKCIJA MLADIH TUŽI INU ZBOG ZAGAĐENJA I TROVANJA GRAĐANA

Riječka Akcija mladih priprema prekršajnu prijavu protiv Ine i Grada Rijeke kao lokalne samouprave zbog onečišćivanja zraka Inina postrojenja na Mlaki. Naime, predstavnici Akcije mladih na osnovi dokumentacije koju su prikupili tvrde da Ina višestruko krši zakone te da zagađuje grad i truje građane.

Potpredsjednik Akcije mladih Goran Frković u dopisu Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kojim traži pokretanje prekršajnog postupka, piše kako je pregledom podataka o kakvoći zraka od početka ove godine do 1. svibnja, dostupnih na web stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo županije, utvrdio kako je koncentracija vodikova sulfida u više navrata bila veća od dozvoljene.

Povećana emisija te tvari, navodi Frković, ne smije biti zabilježena više od sedam puta tijekom kalendarske godine, a u prva četiri mjeseca ove godine 22 je puta izmjerena veća koncentracija vodikova sulfida od zakonom dopuštene. U posljednjih osam mjeseci, pak, prekoračenje granice trajalo je 40 dana.

Frković dodaje da su te vrijednosti zabilježene na mjernoj postaji Mlaka u neposrednoj blizini rafinerije Mlaka.

Osim prevelike koncentracije tog spoja u zraku, Frković navodi i prevelike koncentracije SO2 - u posljednja je dva mjeseca prošle godine granična vrijednost prekoračena čak 11 puta, a tijekom kalendarske godine dozvoljena su tri prekoračenja. Ističe da je posljednjih osam mjeseci prekoračenje što se tog spoja tiče trajalo 12 dana.

Inače, članovi riječke Akcije mladih u analizu podataka o zagađenju zraka upustili su se nakon što su u medijima doznali za namjere Mol grupe, koja želi modernizirati rafineriju na Mlaki.

“Neugodno smo iznenađneni jer se godnama priča o preseljenju rafinerije izvan grada. Upravo kada su građani očekivali odluku o preseljenju, koja bi značila veliko olakšanje za gotovo 50.000 stanovnika koji svakodnevno osjećaju utjecaj emisija plinova iz Ininih postrojenja, Mol najavljuje ulaganje u pogone i povećanje njihove učinkovitosti”, navodi Frković u svojem priopćenju za medije i napominje kako se nada da će se kada pročita podatke, zabrinuti i gradonačelnik.

Akcija mladih ispituje i mogućnost podnošenja tužbe građana protiv Ine radi naknade štete te poziva ostale političke stranke, udruge građana i građane koji se slažu s njima u ocjeni kako rafinerija na Mlaki predstavlja opasan problem da im se pridruže u njihovim nastojanjima.

Tužba građana
Akcija mladih ispituje i mogućnost podnošenja tužbe građana protiv Ine radi naknade štete te poziva ostale političke stranke, udruge građana i građane koji se slažu s njima u ocjeni kako rafinerija na Mlaki predstavlja opasan problem da im se pridruže u njihovim nastojanjima.

U posljednjih osam mjeseci koncentracija SO2 bila je veća od dozvoljene tijekom 12, a H2S tijekom 40 dana.


::IZ MEDIJA::
‘INA truje Riječane’ (Jutarnji list)

Post je objavljen 09.05.2007. u 10:05 sati.