Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nintzch

Marketing

Bonn iliti opet skitam po svijetu

I'm on the road again. Evo mene u Bonnu. Putovanje baš i nije počelo dobro. Avoin u polasku iz Zagreba mi je kasnio 40 minuta. Dok sam tako sjedio i čekao pojavio se u čekaonici Tonči Tadić – izgleda moj suputnik na Plesu.
Doaš je i taj avion, let je bio ugodan osim sletanja u München iliti Minhen. Avion se fakat tresao i ljuljao. Nije mi bilo jasno jer bilo je vedro vrijeme. Kako mi je prvi avion kasnio, moj drugi let je otišao pa sam morao raditi novu kartu. Ni Njemci nisu kaj su nekad bili (točnost, brzina itd.) No, dobro čekao sam 2 sata do drugog leta. I prvi i drugi avion bio je Lufthansin – i dalje ostajem pri tvrdnji da je Croatia Airlines najbolja. Na prvom letu dobili smo neki keksić, kavu i sok, a na drugom samo sok. Tja.
Dugi avion bio je Boing, prvi je bio opet propelerac! Kad smo sletali u Bonn, ljudi moji kaj je taj avion plesao. Stvarno neugodno. Ljuljali smo se, tresli, skakutali. Koma. Poslije sam szanao da su takva iskustva taj dan u Njemačkoj imali i ostali putnici, valjda od vjetra.
S aerodroma sam uzeo bus do Glavne stanice u Bonnu (cca. Pola sata vožnje). Dođem ja tamo, kad ono i tamo mi vlak/tramvaj/metro (ne znam kaj je?) kasni pol sata. Mislim si stvarno zanimljiv početak.
Uletio sam u svoju sobu spustio torbe i odma izjurio van da ulovim grupu kojaje obilazila grad. Iskreno grad me nie oduševio. Mislim lijep je ali ništa posebno. Iznenadio sam se kad sam saznao da Bonn ima samo 300.000 stanovnika! Za grad je bio veliki šok kad je prestao biti glavni grad Njemačke 1991. Ali upsjeli su se opraviti i dobili su veliku potporu države zbog toga. Sad privlače strane organizacije, a još uvije 6 ministarstva ima svoje urede u Bonnu.
Od znamenitosti zanimljivo je bilo posjetiti rodnu kuću Ludwiga van Beethovena i razgledati mali muzej unutra. I to je bilo to. Osim što sam saznao da je Karl Marx studirao u Bonnu.
Koliko sam vidio grad je dosta skup. Jedna vožnja javnim prijevozom je 2,30 €, za usporedbu u Briselu je 1,5 €!
Eto sutra se vraćam. Putujem onim super brzim vlakom do Frankfurtha i onda avionom – Croatia airlines to Zagreba.
Iako sam učio njemački u školi (kod prof. Jolera, sada ravnatelja škole !?) moram priznat da uhvatim tek svaku 5 riječ. Šteta, žao mi je što ne koristim češće taj jezik. Nije za bez veze latinska poslovica – tot linguas cales tot homine vales.

Kad se vratim stavit ću slike iz Brisela i iz Bonna.
L8r


Post je objavljen 04.05.2007. u 00:29 sati.