Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vampirelady

Marketing

I believe in wrong things

Hey ljudi vratila sam se...........ugodno se provela i jebote jučer tri sata provela na putu iz mog malog seoca.................................Za početak želim Komentirati jedan koment................moj komentar glasi ovako..................Teddy volim te....volim tvoju malu rasčupanu glavicu.......tvoj slatki osmjeh.............i tvoje noćno prežderavanjezujo........iako me katkad ljutiš, priznajem nemrem bez tebe...........happythumbup(naravno to ne znaći da Dory volim išta manje dead)
I eto malo po malo ja počinjem uviđati kako svijet je lijep.............
No eto jednoj mojoj frendici došao roćkas i tom prilikom Happy Birthday
A pošto svi u zadnje vrijeme naširoko opisuju neke stvari i ja evo ću da počnem.
Moja tema je Pentagram

Pentagram se oduvijek povezivao sa misterijama i magijom. Najjednostavniji je način crtanja zvijezde – jednim potezom, jednom linijom, tako da ga ponekad zovu Beskrajni čvor. Druga imena su Goblinov krst, Pentalpha, Vještičije stopalo, Đavolja zvijezda i Solomonov pečat (mada se taj naziv više odnosi na heksagram).
Srednjovjekovni hrišćani smatrali su pentagram simbolom pet rana Hristovih.
Prvi hrišćanski imperator Konstantin koristio je pentagram zajedno sa chi-rho simbolom na svom pečatu i amajliji.

U legendi o Sir Gawainu i Zelenom vitezu, pentagram je Sir Gawainov glif, iscrtan zlatom na njegovom štitu, simbolizirajući pet viteških vrlina.

U srednjem vijeku, “beskrajni čvor” bio je simbol istine i zaštita od demona. Korišten je za ličnu zaštitu i zaštitu prozora i vrata.
Pentagram sa jednim vrhom gore simbolizirao je ljeto, a sa dva vrha prema gore označavao je zimu.

+ Inkvizicija je vremenom počela smatrati da pentagram sa dva vrha prema gore simbolizuje jarčevu glavu, odnosno, prema njihovom shvatanju, đavola. U progonu “vještica” pentagram po prvi put postaje simbolom “zla” i nazvan “vještičije stopalo”.

Ponovnim razvitkom hermetizma simboli ponovo stiču veliku važnost. Koncept čovjeka kao mikrokosmosa analognog makrokosmosu – univerzumu duha i tvari dio je tradicionalnih okultnih učenja i istočnih i zapadnih filozofija. Kako gore, tako i dole, slavna je rečenica Hermesa Trismegistosa. Uspravni pentagram nalikuje čovjeku raširenih ruku i nogu. Crtež pripisan Agripi ili Tycho Braeu (1582) ilustruje tu sličnost, pomoću pet planeta i Mjeseca kao početne tačke – genitalija.
+ Kasnije je pentagram postao simbol povezanosti glave sa četiri uda, odnosno čiste koncentracije NEČEGA, to jest duha u četiri tradicionalna elementa.

Kod Slobodnih zidara, čovjek kao mikrokosmos povezuje se sa petokrakim Solomonovim pečatom. U spravan pentagram označavao je Majstora lože. Geometrijske karakteristike i struktura “Beskrajnog čvora” prepoznati su i simbolički inkomporirani u 72 stepena kompasa.
Ženski ogranak masonerije koristio je petkoraku “Istočnu zvijezdu” kao svoj amblem. Svaki krak označavao je po jednu heroinu iz Biblije.
+ Ni jedna grafička ilustracija koja bi povezivala pentagram sa zlom ne pojavljuje se do devetnaestog stoljeća. Jedan od prvih “modernih” magova Eliphas Levi uspravni pentagram (sa jednim krakom gore) smatra simbolom čovjeka-mikrokosmosa, dok je izvrnuti (dva kraka gore) jarčeva glava – simbol Baphometa. U ritualnoj magiji “ritualom pentagrama” se zazivaju elemntali, odnosno otklanjaju nepoželjni uticaji.
1940 Gerald Gardner je usvojio pentagram sa dva kraka gore, kao sigil drugestepene inicijacije u novoformiranim neo-paganskim vještičijim ritualima, koji će kasnije postati pozvani kao Wicca. Pentagram sa jednim krakom gore zajedno sa uspravnim trokutom simbolizirao je inicijaciju trećeg stepena.
Pentagram također nalazi svoje mjesto na wiccanskom oltaru označavajući tri aspekta Boginje (djevica, majka, starica) i dva aspekta Boga (umirući i uskrsavajući).
Najekstremnija upotreba tog simbola je počela 1960.-ih godina ovog stoljeća kad je Anton Szandor LaVay osnovao Church of Satan , kalifornijski sotonistički kult i uzeo je invertirani pentagram , prema ilustraciji Baphometa od Eliphasa Levia , kao simbol svoje crkve . Reakcija kršćanske crkve , čiji je to prije bio simbol , je bila ta da osudi pentalphu kao zlo i zabrani svaku njegovu upotrebu .
Pečat Baphometa invertirani je pentagram unutar kojeg se nalazi lik jarca , čije uši ispunjuju dva gornja kraka , uši dva srednja , a usta dojnji krak . Okružen je sa dva kruga , u kojima se nalazi 5 Hebrejskih slova , LVTHN tj. Leviathan . LaVey opisuje dva gornja kraka kao "napad na Raj" niječući tako da su ljudska bića robovi bilo kakvom bogu , a tri dojnja predstavljaju nijekanje Trojstva , što se odnosi na kršćanski koncept Presvetog Trojstva (slika gore)

I eto ovo je jedan primjer onoga što bi ja nazvala upletanje crkve u svaki k***c
Jer vidite da crkva nije uplela svoje prste u ovo pentagram bi bio ono što je simbol Venere, ljepote i čistoće
Jer vidite Venera nekad pri određenim uvjetima vrtnjom na nebu ostavlja savršeni Pentagram
Nemojte misliti da time ja vrijeđam Boka na kraju usudila bi se reći da je on postao tek obićna lutka u rukama današnjih svećenika i biskupa a pogotovo pape
Ne znam zašto ali ovaj novi papa pa jednostavno mi se ne sviđa ima staromodne poglede:Žena treba biti u kući odgajat djecu bla BLA bla...........I tako Ono u što vjerujemo upravljano zaslijepljuje nam poglede i našu dušu.................
Ja nisam neki vjernik ali znam što je krivo.......a ovo već tisuću godina ide u krivom smjeru----------








Post je objavljen 02.05.2007. u 18:59 sati.