Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nintzch

Marketing

Brisel 2. dio

Evo nastavljam priču o Briselu. Jutros mi je bio radni dan. Krenuo sam vlakom do euro zone Brisela. Kolodovri u Briselu su koma kao i kod nas. Stari, puni sumljivih ljudi. Hrpa ljudu ujutro putuje vlakom.
Dakle bio sam u euro zoni gdje je središte Europske komisije i svih ostalih institucija. I gledam to golemo, moderno zdanje EK iz kojeg se već i sad kroji naša budućnost, ali i sadašnjost. Ali hladno je to mjesto. Birokratsko. Mi se često u Hrvatskoj bunimo na birokraciju, ali ovi u EU su još gori. Trebaš imati izvještaj za izvještaj kojim ćeš poslati izvještaj, o izvještaju koji si nedavno slao. Samo za razliku od naše birokracije ova funkcionira i predobro. Možda zato jer, čini mi se, da je sama sebi svrhom. Kad ne bi bilo tako, što bi radili svi ti birokrati? Ta EU počiva na milijardu pravila, odredbi i uputstava koja ponekad ni oni sami ne znaju protumačiti.

Moram se danas opet osvrnuti na moje jučerašnje opaske o rasnoj raznolikosti Brisela. Danas sam to još jače uočio. U ovom gradu je fakat hrpa arapa i muslimana! Imam dojam da je svaka druga osoba koju vidim - arap. A jedini bijelci su turisti. Već sam počeo mislit da sam rasisit, ali fakat je to tako. I baš sam danas pročitao na T-portalu kako se Europa pretvara u Euroarabiju zato jer se dosljeni muslimani i arapi ne integriraju u novu sredinu već zadržavaju svoje običaje! Ovdje je to potpuna istina. Ne znam koliko žena sam danas vidio s maramama, hrpa njih s pokrivenim cijelim licem!? Danas sam vidio i muškarce u tradicionalnim haljinama, s dugim bradama! Uđem u manje dućane, koje većinom opet drže muslimani, i unutra bez beda trešti arapska muzika! Nisam rasist, ali meni je to fakat čudno! Oni se uopće ne integriraju. Baš me zanima kako bi bilo kad bi recimo ja došao u Saudijsku arabiju, Iran ili Egipat i lijepo šetao niz ulicu s velim križem na lančiću? Što želim reći? Nisam protiv prava svakog da slobodno izražava svoju kulturu i vjeru, ali ipak postoje neke kulturne norme. Zašto je muslimanima normalno da po cijeloj Europi mogu slobodno graditi đamije, njihove žene da mogu nositi marame, a to pravo se ne da kršćanima u njihovim zemljama??? Evo neki dan su ubili troje kršćana u (liberalnoj) Turskoj jer su tiskali Biblije?!!! I nikad nisam čuo te "europske" muslimane da protestiraju zbog takvog tretmana kršćana u muslimanskim zemljama ili da se zalažu za izgradnju crkve u nekoj od tih zemalja. Ma skrenuo sam s teme u krive vode.

Moram reći da je javni prijevoz izvrstan u Briselu - imaju vlakove, metro, buseve, tramvaje i često voze i super su povezani. Za svaku pohvalu. Jedna vožnja metroom 1.5 euro. Isitna da sam se pomučio oko kupovine karte ali ima i ovdje dobrih ljudi koji ti priskoče u pomoć. U dućanu sam se mučio naći mineralnu vodu - imaju običnu, ali nikako naći mineralnu. Gledam boce, ali ništa ne kužim, a u boci je svaka voda ista, a nisam baš htio otvarati da provjerim ima li mjehuriće. I tu mi je opet priskočio jedan prolaznik. Što se toga tiče Belgijci su ljubazni.

Obišao sam centar grada i normalno da nisam stigao sve običi. Htio sam otići do poznatog Atomiuma i kao povjesničar htio sam otići do Waterlooa, ali nije bilo vremena, možda drugi put.

L8r

Post je objavljen 23.04.2007. u 22:12 sati.