Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ninanebuninazemlji

Marketing

Znakovi posesivne/nasilne veze

Čitam temu na forumu i prepoznajem neke dijeove u ponašanju mog zakonitog. Nije posesivan, hvala Bogu yes
A nasilan..ne znam..Npr. viče, divlja, šizi, što već i onda još okrivi mene jer sam ga ja izazvala! A samokontrola!? Hajde se tako izderi i pošizi na svakog tko te na bilo koji način izazove. Što ja znam, šefa smijeh
Najlakše je krivnju svaliti na drugoga. Meni nikada ne padne na pamet odgovornost za svoje ponašanje prebacivati na drugoga. Valjda je to pitanje odgoja, razvijanje odgovornosti za svoje postupke od najranijeg dječjeg uzrasta. Npr. kad bi dobila lošu ocjenu u školi, moja mama bi rekla: "Više se potrudi.", a njegova: "Učiteljica te ne voli, onaj drugi isto nije znao pa je dobio bolju ocjenu!" To sam na svoje uši čula kako bi govorila i svom unuku. I to još od vrtića, od kada je imao 3-4 god! Halo!!! Ne voli!? A zašto bi ga teta u vrtiću/učiteljica/profesorica etc. uopće morala voljeti!? Bitan je uzajamno korektan odnos. Na taj način s vremenom dijete dobiva dojam da čim nešto ne napravi kako treba, nije ono odgovorno. Drugi ga ne vole pa ga zato kažnjavaju lošim ocjenama ili nečim drugim što je već u određenom dobu aktualno.
Uh, ja skrenuh s teme.
Dakle, zaključila sam da mi je zakoniti nasilan. Ne fizički, zasad. Srećom...ili nažalost jer ovo je puno perfidniji način koji se teško otkriva. Fizičko nasilje se prepoznaje iz aviona pa žrtva na vrijeme može zbrisati.
Imam jednu frendicu koja je sa svojim tadašnjim dečkom (a sada joj je muž!) to proživljavala. I još proživljava. Dok joj je bio dečko, jednom joj je razbio staklo na prozoru. Jednom ju je u sred noći odvezao nekuda u polje i ostavio pa se satima vraćala pješice. Bilo je takvih situacija na stotine.
Već dugo su u braku i konstantno je kontrolira. Odveze je i dođe po nju na posao. Zove na mobitel. Provjerava gdje je, što je, s kim je, kada će se vratiti.
Logika takvih zlostavljača je da svoje žrtve odvoje od okoline kako bi bolje mogli kontrolirati situaciju. Zbog njega se zavadila sa svojim roditeljima, bratom. Zbog njega se distancirala od prijatelja. Zbog njega nakon posla žuri kući i svaki se put strese kad joj zazvoni mobitel.
Joj, kada se nje sjetim, meni je još i dobro!
I ovo ponašanje nije rezervirano za muškarce. Ima puno žena koje su iste takve, ako ne i gore u posesivnosti i/ili toj vrsti nasilja.
A kako to popraviti (ako je popravak uopće moguć) nemam pojma...

Post je objavljen 21.04.2007. u 17:14 sati.