Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tracmarenda

Marketing

Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Dobro došli na marendu!

Kako biti vrsna kuharica,bolja od najbolje,
to je pitanje koje muči mnoge žene.Moje prijateljice
uglavnom misle da su one vrhunske kuharice,a i ja
to mislim za sebe.Sigurna sam da i vi to mislite za sebe,
svoju mamu,suprugu,supruga .Svi se u jednom
slažemo volimo dobro jesti i zbog toga sebe smatramo
mjerodavnima u ocjenjivanju dobrog kuhara.
Jesmo li stvarno tako dobri ili smo samo navikli
na okuse i mirise iz svoje kuhinje pa mislimo da je to
što se u njoj sprema ono što je vrhunsko? Koliko smo
spremni na nove recepte i nove ukuse?Jedina istina koju
priznajem je da smo svi mi koji mislimo da smo naj,
veliki sakupljači novih kuharica i recepata.Koliko ste ih
kupili u zadnje vrijeme?Kuharice su najunosniji izdavački
poslovi i prodaju se na sve strane.
Kao i sve ostalo, i hrana je podložna modnim
ukusima i trendovima.Koktel od račića,vrhunac mode
u sedamdesetima,sada je potpuno zaboravljen.Sjećam
kada ga je moja mama sevirala na jednoj svečanoj
večeri i svi su se zaklinjali da nikada nisu jeli bolje
spremljene račiće.Isto se dogodilo i sa svim pomodnim
receptima osamdesetih,kada su nam s malih ekrana
novootkriveni kuhari bacali sve i svašta u lonce i u
mikrovalne pećnice,a zbog uspona kuhareve
popularnosti svi su se zaklinjali da sve to spremaju i da
je to najukusnija hrana koju su probali,a uz to se i
brzo i lako sprema.Kod nas je malim ekranom vladao
stanoviti Stevo Karapandža i u svemogućoj Vegetinoj
kuhinji spravljao ..najbolja jela na svijetu,a moja mama i
susjede su ga redovito pratile i bili smo svi svjedoci,
na svojim stolovima, tih vrhunskih jela.Tako smo se i
navukli na Vegetu i,ja priznajem,niti jedno jelo mi
bez nje nije potpuno i ukusno.
Onda je zavladao period Jamiea Olivera i
svi smo uživali u njegovim gnječenjima i trpanjima
svega i svačega u lonce,pa iako nam se rezultati nisu
baš sviđali,na jutarnjoj smo kavici prijateljicama
pričali kako je ona riba natrpana začinima i pečena
u jučerašnjim novinama najbolja koju smo ikada
jeli.Ha!
I hvala svevišnjem,prije nego su mnoge
domaćice odustale od kuhanja,jer pojavili su se
supermarketi u kojima možeš sve gotovo kupiti,
vratila se u modu naša,domaća,zdrava i ukusna
mediteranska kuhinja.Opet smo na tragu iskonskih
mirisa i ukusa.Ponovno je najbolja riba s gradela poškropljena
sa malo maslinovog ulja i to s grančice ružmarina ,
a o lešo povrću začinjenom travam iz vrta da i
ne govorim.Svi se sada zaklinju u peku,krušna peć je
opet u pogonu,a janjci se okreću na ražnjima.
I kako onda svatko od nas ne bi bio vrhunski kuhar?
Ma, znamo mi šta je dobro.Nama do domaćega!
Naka se svi svjetski kuhari ,sa svom karizmom i
frfljavim glasom smješe sa ekrana,ja znam da sam ja
najbolja kuharica u ovom kraju jer JA VOLIM KUHATI!
Meni nikad ništa nije teško i svi se tako lijepo najedu
kada dođu kod mene da o tome pričaju nekoliko jutara
na kavi.
Dođite i uvjerite se i sami.Kod mene ste uvijek
dobro došli.

Danas spremam:
-šugo iliti gulaš od kunića i njoke
-salatu od zelenog radića
začinjenu sa puno sitno nasjeckanog
peršina i češnjaka ,maslinovog ulja i octa
-a ako ne možete bez deserta ostaviću
koju njokicu pa je uvaljati u pržene prezle
i preliti sa prelivom od šljiva,koji čuvam u
teglicama samo za probrane goste.

Čekam vas ,da vidim jesam li tako dobra kuharica ili
si samo umišljam opijena mirisima iz mojih lonaca...a što
mmmmmiiirrrišeee.....

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Post je objavljen 17.04.2007. u 09:32 sati.