Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harfa12

Marketing

Dalmatiner-moj Adagio

Dalmatinski pas







Ja imam dalmatinskog psa ali vam nikada nisam govorila o toj pasmini.Evo,danas sam vam odlučila napisati nešto o toj prekrasnoj "pjegavoj" pasmini!smijeh


Skupina:
VI. FCI skupina - Goniči i krvosljednici



Zemlja porijekla:
Hrvatska

Namjena:
Kućni ljubimac. Dalmatinske pse su nekada uzgajali kao dekorativne pse za pratnju kočija, te kao pse čuvare u stajama.

Veličina:
Mužjaci su visoki 56-61 cm, a ženke 54 - 59 cm.

Dlaka:
Dlaka je uvijek kratka. Važno je da se karakteristične mrlje ne preklapaju. Idealna veličina mrlja je 2-3 cm u promjeru. Postoje bijeli dalmatinski psi s crnim mrljama, ili s mrljama boje jetre.

Njega:
Dalmatinski psi ne ostavljaju puno dlaka po kući. U vrijeme linjanja ih dnevno četkajte gumenom četkom, kako biste odstranili staru i mrtvu dlaku.

Narav:
Dalmatinski pas je ponosan pas pun snage, prijateljski raspoložen, osjećajan, inteligentan, budan, znatiželjan, staložen i društven.



Odgoj:
Ovog psa nije teško odgojiti. Dobro ga nagradite kada učini nešto dobro, te će brzo shvatiti što se od njega očekuje. Ponekad će se oglušiti na naredbe koje mu nisu po volji. U takvim slučajevima budite ustrajni, te se ne dajte smekšati.


Socijalno ponašanje:
Dalmatinski pas je izvrstan partner za igru djeci, ali za malu djecu je ipak previše žestok. Niti s drugim psima ili kućnim ljubimcima nema nikakvih poteškoća. Prema posjetiteljima su ili vrlo nepovjerljivi, ili ravnodušni, ovisno o naravi samog psa.

Vježbanje:
Dalamatinski pas će se prilagoditi prilikama u obitelji gospodara. Ipak, bilo bi nepravedno kada biste ga osudili na tri kratke šetnje oko bloka dnevno. Za ovog psa bilo bi dobro da trči uz bicikl, pliva, igra se, trči slobodno po prirodi. Izbjegavajte prevelika opterećenja prije nego što potpuno odraste.

Napomena:
Izuzetno je teško uzgojiti dobrog psa za izložbe. Rađaju se bijeli, a mrlje dobivaju kasnije. Štenad se ponekad okoti gluha, tako da je stvarno uputno da malog dalmatinskog psa nabavite kod provjerenog uzgajivača.




Customize your blog

Customize your blog




Eto,takav vam je i moj Adagio....







Post je objavljen 13.04.2007. u 12:28 sati.