Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watchtower

Marketing

ALKOHOL I DUHAN ŠTETNIJI OD ECSTASYJA I LSD-a

Vodeći britanski medicinski stručnjaci tvrde da je sustav klasificiranja opasnih droga u toj zemlji neosnovan te da bi u njega trebalo uključiti alkohol i duhan, koji su, prema njihovu mišljenju, štetniji od marihuane, ecstasyja i LSD-a.

No, iz britanske su Vlade poručili kako nemaju namjeru preispitivati svoj sustav koji zabranjene tvari dijeli u tri razreda. U studiji koja je objavljena u medicinskom tjedniku Lancet, kaže se kako je podjela droga u razrede A, B i C zasnovana na "predrasudama i pretpostavkama" i ne odgovara šteti koju uzrokuju neke supstance.

Skupina autora na čijem je čelu profesor psihofarmakologije na Sveučilištu u Bristolu David Nutt tvrdi da duhan i alkohol zajednički uzrokuju čak 90 posto smrtnih slučajeva povezanih s drogom u Ujedinjenom Kraljevstvu. - Naši rezultati naglašavaju da je isključivanje alkohola i duhana iz Zakona o zloporabi droga iz znanstvene perspektive neosnovano - kaže se u izvještaju.

Ako bi se zadržao postojeći sustav s tri kategorije, alokohol bi trebalo uvrstiti s heroinom i kokainom u A klasu - najopasniju kategoriju. Duhan bi trebao biti proglašen drogom B klase, dok bi kanabis ostao u C kategoriji, zajedno s LSD-jem i ecstasyjem, dvjema vrstama droga koje sada spadaju u A klasu narkotika.

Autori su studiju napravili na osnovu rada dviju komisija stručnjaka za ovisnosti koji su droge rangirali prema fizičkoj šteti koju nanose korisniku, ovisnosti koju uzrokuju te široj socijalnoj šteti koju stvaraju.

Stručnjaci su se složili da su heroin i kokain najštetnije droge, no alkohol i duhan, koji sada nisu uvršteni na popis, prema njihovu mišljenju, trebaju biti rangirani kao štetniji od LSD-a i ecstasyja. Na njihovu popisu droga na prvome je mjestu heroin, drugi je kokain, alkohol je peti, duhan deveti, kanabis 11., LSD 14., a ecstasy tek 18.


'Alkohol i duhan štetniji od ecstasyja i LSD-a' (Jutarnji list)

Post je objavljen 03.04.2007. u 20:31 sati.