Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/berix

Marketing

Produktivnost/Organiziranost - TimeBoxing

Za koncept timeboxinga sam prvi put čuo od Steve Pavline, mada sam ga povremeno i sam koristio bez da sam znao da se tako zove. Sa tim konceptom sam jako zadovoljan i stvarno mi pomaže, a i lako ga je primjeniti.

Radi se o tome da definiramo vrijeme sa kojom ćemo se baviti sa nečime. To može biti ugodna (npr. čitanje, TV, igranje igrica i sl.) ili neugodna aktivnost (učenje, administrativni poslovi i sl.).

Ako prakticiramo neku ugodnu aktivnost, tada je dobro definirati koliko ćemo se baviti sa time jer bi inače mogli zaglibit i izgubiti previše vremena na nešto što i nije baš korisno za naše ciljeve i produktivnost. Istina, ovdje je ipak potrebno nešto samodiscipline, pa mi je to ponekad teže primjeniti.

Ako trebamo napraviti nešto što nam je dosadno/odbojno (iz bilo kojeg razloga), tada vrlo vjerojatno postoji tendencija da ćemo to odgađati koliko god je to moguće. Sasvim je moguće da ćemo po putu osjećati i grižnju savjest zbog toga, ali svejedno i dalje odgađamo. Meni je u puno takvih slučajeva pomogao timeboxing.
Znači, ako mi je nešto jako odbojno postavim si cilj da ću na tome raditi recimo 15 ili 20 min. Toliko se mogu prisliti - i u tom periodu nije mi bitan rezultat koji ću ostvariti, već samo da 15 ili 20 min. radim na tome. Vrlo često se unutar tih 15 ili 20 min. izgubi onaj početni otpor i nakon toga mi nije problem još sat, dva raditi na tome. Ponekad se navučem i više mi se čak ni neda stat. zujo Point je u tome da pronađemo koliki je maksimalni vremenski rok oko kojeg se možemo prisliti - to može biti 2 min., 10 min., 2 sata i sl. i onda to postavimo kao cilj. Ako nakon tog roka i dalje imamo odbojnost tada to znači da u toku dana ili sutra ponovo primjenimo timeboxing.

Timeboxing nam pomaže i da ostanemo unutar rokova - znači, ako ja imam točno 30 minuta za napisati ovaj post, tada u tom vremenu moram napisati post najbolje što mogu pa makar to i ne bilo dovoljno vremena da bi post bio onako dobar kako ja mislim da treba biti. Ali, ako ne postavim 30 minutnu granicu onda izgubim previše vremena na post i ne stignem napraviti neke druge stvari koje su bitne.

O tome bih još mogao pisati, ali zapravo je najbolje, da onaj čitatelj kojem to ima smisla, da isproba i vidi kako funkcionira za njega/nju.

Inače, Stevov post o timeboxingu se može pronaći na ovom linku.

Post je objavljen 20.03.2007. u 08:59 sati.