Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

Kako se HIV prenosi?

Tri su glavna puta prenošenja infekcije: spolni, preko krvi i u tijeku trudnoće i porođaja s majke na dijete.
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketHIV se nalazi u krvi, spermi i vaginalnom sekretu zaražene osobe u količini dovoljnoj da zarazi druge osobe.Ako tijekom spolnog odnosa dođe do kontakta sluznice ( npr. sluznice rodnice, penisa, rektuma ili sluznice usne šupljine) s krvi, spermom i cervikalnim i vaginalnim sekretom zaražene osobe, moguć je prijenos HIV-a.
Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketInfekcija se na taj način može prenijeti s muškarca na ženu i sa žene na muškarca kao i između muškaraca u homoseksualnom odnosu.
Drugi važan put prijenosa je preko krvi.Photo Sharing and Video Hosting at PhotobucketNajčešće se radi o intravenskim ovisnicima koji upotrebljavaju zajednički pribor( igle i šprice) za ubrizgavanje droge.
Mogućnost zaraze putem transfuzije krvi i krvnih derivata je danas u zemljama gdje se rutinski testiraju davatelji krvi i plazme gotovo eliminirana.Moguć je prijenos HIV-a i presađivanjem organa i umjetnom oplodnjom, no testiranjem davatelja organa i sperme taj rizik praktično više ne postoji.
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket Ako zdravstveni radnici nepažljivo rukuju iglama pa se ubodu na iglu koja je prethodno rabljena u zaraženih bolesnika, može također doći do zaraze HIV-om.
Treći put prenošenja je u tijeku trudnoće, kada se sa zaražene majke infekcija prenosi na dijete. Smatra se da do prijenosa infekcije najčešće dolazi pri kraju trudnoće i u tijeku porođaja, no opisane su i infekcije preko majčinog mlijeka.
Slijedi:- KOJIM SE PUTEM HIV NE PRENOSI?

Post je objavljen 08.03.2007. u 21:43 sati.