Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jurop

Marketing

Pregovori o ulasku Hrvatske u Europsku Uniju

Temeljem zahtjeva za članstvo u Europskoj uniji kojeg je Republika Hrvatska podnijela 21. veljače 2003. godine, Europska komisija je u travnju 2004. godine donijela pozitivno Mišljenje o zahtjevu Republike Hrvatske za punopravnim članstvom u Europskoj uniji (avis) te je 18. lipnja iste godine Republika Hrvatska dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji. U ožujku 2005. godine, usvojen je i Pregovarački okvir za pregovore s Republikom Hrvatskom od strane Vijeća Europske unije.



Nakon političke odluke Europskoga vijeća iz lipnja i prosinca 2004. godine o otvaranju pregovora i sazivanju bilateralne međuvladine konferencije o pristupanju, pregovori su formalno započeli 3. listopada 2005. godine održavanjem prve sjednice međuvladine konferencije.



Dobivanjem, prvo pozitivnog Mišljenja Europske komisije, a zatim i pozitivnih Odluka Vijeća ministara i Europskog vijeća, Republika Hrvatska postigla je veliki napredak u ostvarivanju svog strateškog cilja u odnosima s EU, o čemu u zemlji postoji široki politički konsenzus.



Pregovori o pristupanju u znatnoj će mjeri odrediti ukupni politički i gospodarski razvoj Republike Hrvatske u idućem srednjoročnom razdoblju i od izuzetne su važnosti za sve njene građane te je stoga potrebno pružiti i odgovore na najčešće postavljana pitanja građana o pregovorima

Post je objavljen 27.02.2007. u 19:09 sati.