Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/darknightofevil33

Marketing

°°°°˛p0wIje$ł nirvane°°°°

Pateći od ovisnosti i manijakalne depresije, Cobain je postao auto-destruktivan, a njegov menadžment i izdavačka kuća su uspijevali sakriti većinu njegovih problema od javnosti, sve do 8. aprila 1994, kada je pronađen mrtav sa ranom od metka. Možda Cobain nije mogao podnijeti pritisak slave i uspjeha, ali jedno je sigurno - zaostavština potvrđuje da je Nirvana jedan od najutjecajnijih bendova u historiji rocka.

Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us



Kurt (Donald) Cobain je rođen 20. februara 1967. godine. Cobainov rodni grad Aberdeen za njega je predstavljao izvor problema - "Aberdeen je poznat po siromašnim farmerima, oružju i piću." Basistu Chrisa Novoselica (Krist Novoselic) Cobain će upoznati 1985. godine. I dok Novoselic dolazi iz relativno stabilne sredine, Cobainovo djetinjstvo je već u osmoj godini uzburkano razvodom roditelja. Nakon razvoda, živi kod raznih rođaka, neprestano se seleći. U to vrijeme je slušao Beatlese, zatim heavy metal i, napokon, preovladava američki hardcore punk, kada će upoznati i The Melvins, underground heavy punk band. Počinje svirati u punk bandovima poput Fecal Matter, često sa Melvinsovim basistom Dale Croverom. Preko Melvinsovog vođe banda, Buzza Osbornea, Cobain će upoznati Novoselica. Duo odlučuje da oformi band, the Stiff Woodies, sa Cobainom za bubnjevima i Novoselicem - basistom. Promijenili su mnoga imena bendu, kao i gitariste, dok napokon nije odlučeno da Cobain svira gitaru i pjeva. Pod novim imenom, Skid Row, sa bubnjarem Aaronom Burkhartom, nastavljaju rad. Krajem 1986. napušta ih bubnjar, a zamjenjuje ga Chad Channing. Od 1987. godine grupa radi pod novim imenom - Nirvana.

Image Hosted by ImageShack.us

Nirvana počinje svirati u Olympiji, kada stiče i brojne sljedbenike. Tokom 1987. bend je imao već deset demo snimaka sa producentom Jackom Endinom. Potpisuju ugovor sa Ponemanom (jedan od osnivača izdavačke kuće Sub Pop iz Seattlea) i u decembru 1988. bend izdaje prvi singl "Love Buzz". Iako je "Love Buzz" postigao značajan uspjeh, bio je samo uvod u debi, "Bleach". Snimljen za nešto više od 600 dolara i izdat na proljeće 1989, "Bleach", zahvaljujući čestim turnejama grupe, postaje hit na studentskom radiju. Prodano je 35.000 kopija albuma, a Nirvana postaje favoritom studentskog radija, britanskog sedmičnog muzičkog lista, Sonic Youtha, Mudhoneya i Dinosaura Jr., što je bilo dovoljno da privuku pažnju velikih izdavačkih kuća.
Pjesma za pjesmom, koncert za koncertom i Nirvana postaje sve bolja

Image Hosted by ImageShack.us

Tokom ljeta, Nirvana izdaje "Sliver"/"Dive", snimljen sa Mudhoneyevim bubnjarem Dan Petersom, u produkciji Butcha Viga. Bend je također napravio šest demo snimaka sa Vigom, tražeći najbolju ponudu izdavačkih kuća za potpisivanje ugovora. Krajem ljeta, bubnjar Dave Grohl postaje član grupe Nirvana i bend potpisuje za DGC ugovor vrijedan 287.000 dolara. Kompletirajući materijal, izdaju drugi album sa Vigom. Odlaze na evropsku turneju sa Sonic Youthom, a nakon što je u septembru izašao album "Nevermind", započinju promociju i američku turneju. I dok je DGC očekivao skroman uspjeh albuma, "Nevermind" odmah postaje veliki hit, a prvih 50.000 kopija će se vrlo brzo rasprodati. Najzaslužnija za ogroman uspjeh nesumnjivo je numera "Smells Like Teen Spirit", žestoka rock kompozicija, za koju je snimljen i spot koji će se često puštati na MTV-u. Do početka 1992. ova numera dospijeva na američki Top 10 i "Nevermind" sa top liste albuma potiskuje veoma propagirani comeback album Michaela Jacksona, "Dangerous", a ubrzo nakon toga zauzima i britansku top listu. Do februara mjeseca, album je već zabilježio trostruko platinasti tiraž.

Momci s naslovne strane svih poznatih muzičkih časopisa širom svijeta



Ovakav uspjeh je bio veliko iznenađenje, kako za muzičku industriju tako i za same članove grupe. Ubrzo će postati jasno da ni sam bend nije znao kako se nositi sa uspjehom. Nakon izlaska albuma "Nevermind", članovi grupe su se neprestano pojavljivali u javnosti - Cobain se pojavio na MTV Headbanger's Ball u ženskoj odjeći, grupa je na BBC-evom Top of the Pops ismijavala tradiciju oponašanja - Novoselic je neprestano bacao u zrak bass, a Cobain je pjevao svoje pjesme u stilu Iana Curtisa, dok je njihovo tradicionalno uništavanje instrumenata na nastupima ovjekovječeno u Saturday Night Live-u - ali, do proljeća su se već počela postavljati pitanja stabilnosti banda. Cobain je u februaru 1992. vjenčao Courtney Love, vokala indie rock/foxcore benda "Hole", najavivši da na jesen očekuju rođenje djeteta. Ubrzo nakon vjenčanja, počinju kružiti priče da je par ovisnik o heroinu, a priče su se proširile nakon otkazivanja mnogih ljetnih koncerata, kao i američke turneje. Cobain se žalio na hronične stomačne tegobe, a činilo se da je to i potvrđeno nakon njegove hospitalizacije u Belfastu, nakon koncerta održanog u junu mjesecu. Međutim, time nisu prestale priče o heroinu, naročito nakon objavljivanja članka u Vanity Fair-u da Courtney uzima drogu i tokom trudnoće. Love i Cobain su demantirali te navode i javno su napadali i prijetili autoru članka. Love je 18. avgusta 1992. godine na svijet donijela zdravu djevojčicu, ali ubrzo će se morati boriti sa socijalnom službom iz Los Angelesa, koja će tvrditi da, na osnovu članka iz novina, par nije sposoban odgajati dijete. Početkom 1993. par dobija starateljstvo nad djetetom.



I dok je Cobain rješavao svoje lične probleme, Nirvana nije mogla prije proljeća 1993. snimiti naredni album. U međuvremenu je DGC izdao kompilacijski album "Incesticide", koji će zauzeti 39. mjesto u SAD-u, a 14. u Velikoj Britaniji. Tokom pripreme trećeg albuma, izdaju singl "Oh, the Guilt" sa Jesus Lizard on Touch&Go Records-om. Odabravši Stevea Albinija za producenta, Nirvana snima treći album, "In Utero", na proljeće 1993. I nakon ovog albuma počinju razne polemike. Cobain se 2. maja predozirao, ali događaj uspijevaju sakriti od novinara. Sljedećeg mjeseca Love je pozvala policiju, jer se Cobain zaključao u kupaonicu njihove kuće u Seattleu, prijeteći da će izvršiti samoubistvo. Ubrzo će uslijediti još jedno, zataškano, predoziranje. Govorilo se da je DGC nezadovoljan predstojećim albumom, optužujući bend da su namjerno snimili nekomercijalan materijal. Međutim, i bend i izdavačka kuća su demantirali ove navode, ali, ocijenivši Albinijevu produkciju slabom, odlučuju da taj posao povjere REM-ovu producentu, Scottu Littu.

"In Utero" izlazi u septembru 1993. zabilježivši odlične kritike i prodaju, kao i prva mjesta na američkim i britanskim top listama. Uslijedit će američka turneja, na kojoj će se kao pomoćni gitarist pojaviti Pat Smear. I album i turneja su bili izuzetno uspješni. Grupa je prihvatila da krajem godine održi koncert MTV Unplugged u New Yorku. Nakon što su 8. januara 1994. svirali posljednji koncert ove turneje u Centru Arena u Seattleu, već narednog mjeseca započinju evropsku turneju. Nakon koncerta u Minhenu, Cobain se pridružuje supruzi u Rimu. Četvrtog marta Love je, kada se probudila, pronašla Cobaina u besvjesnom stanju (nakon što je uzeo Rohypnol sa šampanjcem).

Nakon smrti, Kurt Cobain je proglašen predstavnikom X generacije, kao i simbolom njenih mučnih tjeskoba

Iste sedmice, nakon hospitalizacije, vraća se u Seattle, narušenog psihičkog zdrav-lja. 18. marta ponovno je pokušao samoubistvo i na nagovor supruge i menadžmenta Nirvane, Cobain pristaje da 30. marta ode na liječenje. Međutim, prvog aprila bježi sa klinike i vraća se u Seattle. Četiri dana kasnije, njegova majka prijavljuje Cobainov nestanak, a narednog dana Cobain je pucao sebi u glavu.

Cobainovo tijelo je 8. aprila pronašao električar koji je došao da postavi sigurnosni sistem i, budući da mu niko nije otvorio kada je pozvonio, otišao je s druge strane kuće gdje je pogledao kroz prozor. U prvi mah je pomislio da je vidio lutku na podu, dok nije primijetio mrlju od krvi. Policija je provalila u kuću i pronašla mrtvo tijelo na podu, pušku koja je još uvijek bila uperena u bradu, a na šanku oproštajno pismo, napisano crvenom bojom, upućeno supruzi Love i njihovoj 19-mjesečnoj kćeri, Frances Bean.

Novoselic i Grohl su planirali krajem 1994. godine izdati dupli live album, ali sortiranje zabilješki bilo je veoma bolno, tako da je umjesto toga izašao MTV Unplugged. Album je odmah došao na vrh američkih i britanskih top lista, kao i video snimak sa nastupima i intervjuima koje su dali članovi grupe Nirvana iz perioda "Nevermind", nazvan "Live!Tonight! Sold Out!".

Nakon Cobainove smrti, Grohl oformljuje grupu Foo Fighters, a Novoselic osniva trio Sweet 75. Do kraja 90-ih, Novoselic počinje raditi na već predloženom box setu ranijeg neobjavljenog materijala, nastalog tokom kratke, ali bogate karijere grupe Nirvana. Projekt je trebao biti završen do jeseni 2001, što se poklapalo sa 10. godišnjicom izdavanja albuma Nevermind, ali su iskrsli pravni problemi. Grohl i Novoselic su 1997. osnovali Nirvana L.L.C. u partnerstvu sa Courtney Love (koja upravlja Cobainovom imovinom) - udruženje koje je trebalo jednoglasno izglasati izdavanje sva tri albuma, fotografija i ostalog materijala. Budući da se nisu mogli usaglasiti oko pjesama koje bi se trebale pojaviti na box setu, Love je jednostavno prekinula saradnju, a projekt je do daljnjeg odložen...





Post je objavljen 24.02.2007. u 21:10 sati.