Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/seljancicalolita

Marketing

Bullycide

Ne morate googlat, reći ću vam šta je to. rolleyes

To je čisto sranje.
To vam je jednostavna kemijska jednadžba:

BULLYING + SUICIDE = (pogađate) BULLYCIDE !!!!!!!!!!!!!!!!! headbang

Razlog što pišem ovaj post jest jednostavno taj što do jučer ja nisam niti čula za ovaj pojam, no a pretpostavljam da niti većina vas nije.

Oni koji me osobno poznaju mogu vam potvrditi da sam ja osoba vrlo osjetljiva na pitanja djece i nasilja i svime povezanim s time. Popizdim na nepravdu i jako me može razljutiti i ratužiti situacija gdje djete pati, a nitko ne želi prići u pomoć. Svi okreću glavu i "guraju to pod tepih". E neka im.

Doći ću im s onim VAKUUM CLEANEROM s TV prodaje pa bum im to sve usisala.thumbup

Maturalna tema mi je BULLYING MEĐU DJECOM. burninmad

Bit ću iskrena pa ću vam priznati da nisam baš bila nešto oduševljena tom temom niti sam vjerovala da ću se zbilja zainteresirati za to. No naletivši na neke web stranice posvećene djeci – žrtvama bullyinga, shvatila sam da sam, slučajnošću (ili možda sudbinom?) naletjela na temu o kojoj se jako malo priča, još manje zna a smatra se da nema velike razmjere.

U Hrvatskoj, hvala Bogu, Alahu, Budhi i kako kome ko vjeruje, niti nije zahvatila velik broj djece. Ali do tih mi je podataka trenutno malo teže doći pa ću statistike ostaviti za neki drugi put.blabla


Što je bullying?

Nasilje je svaki oblik agresivnog ponašanja jedne osobe prema drugoj, sebi ili imovini. Za razliku od toga zlostavljanje je specifičan vid nasilja: zbroj učestalih (2-3 puta mjesečno i češće), namjernih negativnih postupaka usmjerenih prema istoj osobi kroz određeno vrijeme.

Može ga činiti pojedinac ili grupa, a pri tom je uvijek prisutan nesrazmjer snaga (ne isključivo po kriteriju tjelesne snage), tako da se onaj koji trpi nasilje ne može sam obraniti.

Oblici vršnjačkog zlostavljanja

Zlostavljanje među učenicima (vršnjačko zlostavljanje/ bullying) ima mnogo oblika, a najčešće se dijeli na fizičko i psihičko nasilje te socijalnu izolaciju. Može uključivati različita ponašanja, kao što su:

- udaranje, guranje, nanošenje boli, uzimanje ili uništavanje osobnih stvari…
- ruganje, ucjenjivanje, zadirkivanje, ogovaranje, omalovažavanje, prijetnje, ismijavanje…
- izolacija, ignoriranje, uvredljive grimase i kretnje, namjerno isključivanje i nepozivanje u društvo...
- neželjeni dodiri, štipkanje, komentari seksualne prirode...
- vrijeđanje na nacionalnoj, religijskoj i rasnoj osnovi...
- krađa, iznuđivanje novca…


Za razliku od fizičkog zlostavljanja čije su posljedice relativno lako uočljive te lakše izazivaju pozornost, ostale oblike zlostavljanja ni vršnjaci niti odrasli često ne primijete ili ih pak ignoriraju. Ukoliko izostane pravovremena i primjerena pomoć, njihove posljedice mogu osobama koje trpe nasilje nanijeti dugoročne ili trajne štete.

„Postoje razne vrste bullyinga: od premlaćivanja u WC-u preko iznuđivanja novca do suptilnog psihološkog terora. Ova zadnja vrsta je najgora, jer se pojedinac od nje ne može obraniti, čak ni nekome potužiti jer se sve svodi na perverzne mentalne igre. Ja to objašnjavam time da se u nekoj dječačkoj dobi javlja potreba za iskazivanjem i stvaranjem hijerarhije moći. Neki kažu da je bullying dio "kaljenja" ličnosti. To je najveća glupost, jer samo vrlo mali postotak se uspije oduprijeti tome, dok ostali osjećaju posljedice cijeli život u obliku manjka samopouzdanja ili težih bolesti poput anksioznosti.

Zasad nema načina da se to riješi, bar ne u našem školskom sustavu. U nekoj strogo kontroliranoj okolini bullying bi se još mogao spriječiti, ali daleko smo mi od toga“

Ono čega mnogi još uvijek nisu, nažalost, svjesni, jest to da se bullying ne uočava tako lako, a i kad se uoči – svi se prave da ne vide!!!

ZAŠTO??????

Bullying dovodi do smrt!!!!! puknucu

Možda ne direktno (iako ima i rakvih slučajeva), ali indirektno svakako.

Osoba nad kojom se vrši bullying polako tone u depresiju i zatvara se u sebe. Odvaja se od svijeta, obitelji i prijatelja, te počne vjerovati da doista ništa ne vrijedi i da je svo ovo zlostavljanje s razlogom.

Osjeća krivnju jer je loše dijete.

Smatra da je taj loš osjećaj, usamljenost, tuga zapravo zaslužena kazna.

Pada u depresiju.

Depresija dovodi do samoubojstva!!!!!!!

Žalosno je i to da su najćešće žrtve između 12 i 18 godina.

Zapravo, sve je u ovoj priči žalosno.

A nitko se ne želi time baviti. Nitko to ne smatra problemom. Bitnije nam je pričati o Sanaderovim satovima, Britneyom mufom, Parisinom pijanstvu i tome slično. dead

Djecu ko jebe.

Voljela bih da ovaj post makar krajičkom oka uoče mnoig bloggeri i drugi jer nažalost naše znanje o ovoj temi je minimalno, a ako samo jedna osoba zapamti nešto od ovoga i jednom pomogne nekome... kiss

Ovaj post će ispuniti svoj nenametnuti cilj.

Pomoći ćemo jednom djetetu.

U našim osnovnim školama bullying je vrlo prisutan. Sve – prisutan? Razmislite malo o tome.

Ne zbog mene.

Zbog djece.

Možda zbog ove djece? Ili one koja to mogu postati?

Jared

Jessica Haffer

Kristina Calco

" Voljela je sjaj u travi, Lorku i Bodlera
Zivjela u svijetu pjesme, ranjiva i njezna
Mastala je ovdje mirno, sasvim izvan svijeta
Sva je bila moja, moja, moja, a ipak daleka "

A sad nije tu...

Post je objavljen 08.02.2007. u 20:39 sati.