Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/soffoklo

Marketing

HDS ZAMP se ipak pribojava negativnih reakcija

U redakciju BUGa je iz Hrvatskog društva skladatelja (HDS), u sklopu kojeg djeluje i stručna služba ZAMP, stiglo pismo čiji je potpisnik član tog društva, Hrvoje Hribar

Pismo prenosim sa BUGovih stranica:

"Prijateljice i prijatelji,

Na vaše mailove primili ste peticiju utučenih preprodavača tehničke robe, koji od Vas traže da ih uzmete u zaštitu pred agresivnim naletom bešćutne hrvatske kulture! Ne sjećam se ciničnijeg pokušaja manipulacije. Uvjeren sam da niste dali da od vas prave magarce te da niste nasjeli majstorima izvrdavanja.
Ako su dovitljivi trgovci ipak izšibicarili vaš potpis, molim Vas da, razmotrite činjenice i razaberete koliko ste lakomisleni. Prinos na nosače slike i zvuka, prvi je kulturni namet koji su umjetnici u nas uspjeli nametnuti profitu!
Izborili su ga hrvatski kulturnjaci kroz tijela civilnog društva, boreći se protiv domaćeg proameričkog lobbyja."

"U bescjenje proizvedena računarska oprema prodaje se po visokim cijenama generirajući ogromne ekstraprofite svojim industrijama. Zauzvrat, istiskuje klasične oblike distribucije kulturnih proizvoda, nadomještajući ih na dva načina: novim internetskim monopolima, koncentriranim u rukama velikih korporacija -ono što se ne može posjedovati, prepušta se kaosu piratske otimačine.
Maleni namet koji se ovdje pojavljuje nipošto ne remeti njihove zarade, niti ugrožava cijene, koje se ionako neprekidno kližu nadolje, zbog sve veće proizvodnje i sve nepovoljnijeg položaja radne snage u zemljama trećeg svijeta u kojima se ova roba proizvodi."

"Namet na nosače slike i zvuka, prva je stvarna antikolonijalna odredba donesena u Hrvatskoj. Stoga je prirodno da toliko smeta korporacijama i diplomatskom osoblju gospodina Busha. Budite uvjereni da oni raspolažu kvalitetnim i moćnim sredstvima koje im omogućuju da se založe za svoj interes. Vaši potpisi na njihovoj peticiji su, vjerujte, čisti višak!"

Na BUGu se nalazi gore prepisano pismo uz dobre osvrte novinara BUGa na određene dijelove pisma.

A ja vam samo poručujem - potpišite peticiju i ne dozvolite da rade budale od vas i nas, da nas pljačkaju u ime kulture, da nas poistovječuju s mega korporacijama i Bushom. Ako ZAMP želi stvarno naplatiti svoja potraživanja od korporacija, Busheva i inih, neka to rade, ali NE preko naših leđa.
I nikako mi nije jasno kako gospodin Hribar ne vidi da ovim nametom ZAMP pljačka nas, običan narod, a da mega korporacije ovaj namet ne dira niti jedan promil.

Post je objavljen 25.01.2007. u 19:12 sati.