Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/watergate

Marketing

AGENCIJSKI "ADIO STRUCI"

Ono nesto malo vijesti koje su se pojavile o novom velikom projektu EPH, novinskoj i foto agenciji, vjerovali ili ne, manje vise je sve sto i ljudi koji bi u njima trebali raditi (posebno novinari) znaju o cijeloj prici. A morali bi znati puno vise, pa i hoce li ta nova pojava (da, naime, jedna novinska kuca osniva agenciju) znaciti i put k novim otkazima, posebno honoraraca. Kako je zamisljeno, i koliko se moze razabrati, u agenciju ce uci sva dopisnistva Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, pa ce se te dvije novine svesti na maticne redakcije i usluge EPH-agencijskog servisa. Adio ekskluzive, adio teme, adio dubinsko provjetravanje vijesti... Tako ce, recimo, agencija iz Sibenika poslati neku vijest, recimo (poigrajmo se malo) o rusenju pogona TLM-a, pa ce i JL i SD pozeljeti o svemu napraviti temu ili reportazu. I onda ce im agencija osigurati covjeka (da se ne trose cak dvoje ljudi) koji ce za jedne i druge to i napraviti, pa ce sutra imati prakticki isti tekst, u najboljem slucaju s razlicitim naslovima sto ovisi o trenutnoj inspiraciji urednika.
I sve se to radi pod firmom racionalizacije, jer je, kazu cuvari novca, nepotrebno rasipati ljude na iste zadatke. Ali ce ih zato, vjerojatno, nakon nekog vremena poceti rasipati po Zavodu za zaposljavanje. Ma koliko su u zivotu novinskih tekstova uopce procitali kreatori ove ideje? Mozda bi sve moglo biti jasnije kad se zna da je na celo agencije imenovan Zdravko Milinovic, koji je kao svojedobno "velika faca" u Vecernjem listu odgovoran za ekskluzivnu vijest da je Ron Brown sletio u Dubrovnik, pa je imao i njegovu izjavu u novini, nekih 15 sati nakon sto mu se avion srusio.
Srecom, u EPH se sve tajne brzo otkrivaju, pa tako i prava svrha agencije - glodur Slobodne Mladen Plese nekidan na kolegiju ispalio da ce u agenciju ici oni novinari koji to zele, ali ce redakcija onda samo s njima i suradjivati, a ostalima ostaju tri i po godine koliko treba do isteka roka za koji se Nino Pavic obvezao da nikome u Slobodnoj nece dati otkaz. I zato uskoro ocekujmo pobunu roblja, koja polako tinja, a najjace u zagrebackom dopisnistvu, gdje se sprema masovno odbijanje ulaska u agenciju, najvise zbog cinjenice da im to dopisnistvo puni veci dio politickih rubrika. Naravno, to bi imalo efekta da je nesto razuma ostalo, ali kako je vec odluceno da ce se Slobodna seliti u Dugopolje (i redakcija i stamparija), to se cini da je "laku noc" jako blizu. Zato upravi ostaju policijske metode - Senolu Selimovicu je bas sef agencije kazao da je narucen transkript njegovih izjava o agenciji na Radiju 101, koji ce se pazljivo prouciti u vrhu kuce. Sto su ti urednicki autoriteti...
U Jutarnjem, istina, nema rokova za (ne)davanje otkaza, ali zato nitko nema pojma sto bi, kako i za koga ubuduce trebali raditi. Ljudi, na pomolu je najteza kriza na hrvatskoj medijskoj sceni, prema kojoj su pritisci klike Tudjman-Pasalic mila majka.
Mozda je vrijeme da se pocne razmisljati i raditi kako to rade u Italiji - netko im pipne u prava, struku i medijske sloboda, a oni tresnu pet dana strajka bez novina i televizijskog programa.

Post je objavljen 10.01.2007. u 15:08 sati.