Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/silvija1706

Marketing

Ledeno srce munje

Trebalo je zaviriti u unutrašnjost milijuna oblaka kako bi se shvatilo zašto iznad kopna ima puno više grmljavine nego iznad oceana. Munje i gromovi, naime, imaju veze s količinom leda u naoblaci. Atmosferski znanstvenici vjeruju da je sijevanje rezultat pražnjenja između kristala leda u oblacima. Kad su nedavno provedena istraživanja pokazala da grmljavinske oluje iznad kopna stvaraju oko 10 puta više munja nego one iznad oceana, neki su se počeli pitati nije li, ovisno o mjestu nastanka oluje, mehanizam zapravo različit?! Kako bi provjerili tu činjenicu, istražili su sve o tome. Otkrili su da oblaci koji sadrže istu količinu čestica leda stvaraju istu količinu munja, bez obzira gdje se nalazili. Očekivali su da će pronaći dramatične razlike iznad kopna i mora ali ih gotovo nije ni bilo pa su ostali iznenađeni. I na kraju je za više munja iznad kopna jednostavno odgovorna veća količina leda u oblacima.
O količini leda u oblacima ovisi i koliko će kasnije pasti kiše.
Sada se vremenska prognoza slaže bez pravog razumijevanja onog što se događa unutar oblaka. Možda sada možemo izbrojati količinu munja ispod oblaka i reći: "Znam kakva će kiša pasti".

I još jedna mala zanimljivost. Jeste li znali da kada sijeva možete brojati sekunde. I onda, od kada sijevne pa do prvog tona grmljavine, koliko ste sekundi izbrojali, toliko je kilometara daleko od vas nastala ta grmljavina (i toliko je daleko kilometara od vas "puknuo" grom, ako ga je bilo).

(Nadam se da ću imati puno komentarčića, pozdrav.)smijehsmijeh

OBAVJEST!!!! Ne znam jeste skužili, ALI.. Na mom blogachu imate i neke novitete... S lijeve strane, u boxu, vam je "chat" (ili nešto slično tome), a ako se skrolate (ili kak se to već kaže) po boxu malo niže, vidjet ćete i program za HTV1, HTV2, RTL i NOVU. mah


Post je objavljen 07.01.2007. u 23:36 sati.