Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/homies

Marketing

Toranj slobode

Toranj slobode

DANAS je u New Yorku počela izgradnja memorijalnog Tornja slobode koji će se uzdignuti na mjestu gdje su nekad stajali tornjevi blizanci World Trade Centra.

Na "ground zero" kako ga Amerikanci nazivaju postavljena su dva čelična stupa, teška po 25 tona, koja predstavljaju simbolične temelje novog nebodera, izvještava CNN.

Na jednom je stupu naslikana američka zastava ispod koje stoje riječi Freedom Tower, dok su na drugom potpisi radnika koji su ga izgradili i virdžinijskih političara, koji su na njemu ostavili svoj trag dok je bio u tvornici u Virginiji, prije nego što je dostavljen u New York.

Kroz par dana bit će postavljen i treći stup na kojem su imena svih žrtava nastradalih 11.9, te slike vatrogasaca koji su poginuli pri operaciji spašavanja.

Očekuje sa da će do proljeća biti postavljeno svih 27 čeličnih stupova na kojima će se uzdignuti Toranj slobode.

Naravno da je početak gradnje popraćen tradicionalno prepatetičnim patriotskim govorima njujorških političara koji se ni ovaj put nisu mogli suzdržati od veličanja istine, pravde i američkog sna. Kad je farsa, nek je farsa do kraja.

"Danas se čelik Tornja slobode izdiže iz pepela 11. rujna. Američki narod može biti ponosan", rekao je guverner države New York George Pataki.

"Iz srca World Trade Centra izdiže se Toranj slobode koji će simbolizirati duh našeg grada i naše nacije: nadahnut, izdignut i neporažen", rekao je gradonačelnik Michael Bloomberg.

Toranj slobode, koji bi trebao biti otvoren 2011, bit će najveći od čak pet novih nebodera koji će izniknuti na prostoru koji su nekad okupirali blizanci.

Post je objavljen 20.12.2006. u 18:39 sati.