Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koreapeach

Marketing

FALUN DAFA

Kako u zadnje vrijeme puno imam problema, počeo sam razmišljati i čititi o raznim meditacijama. Joga se previše udomaćila kod nas i danas ptice na grani znaju za Jogu u svakodnevnom životu i to je dobro. A ja sam otkrio za mene jednu novu vrstu meditacije koja se naziva Falun Dafa. I da nebi puno pametovao odlučio sam napraviti kopi pejst stvari koje sam pročitao..za sad samo jedan dio tj. osnove:

Falun Dafa, koji se takođe naziva Falun Gong, je jedna tradicionalna vrsta meditacije, odnosno kultiviranja duha i tijela iz Kine. Moderni naziv za kultiviranje duha i tijela je Qigong. Prakticiranje Falun Gong-a se sastoji od 5 vježbi, koje uključuju i meditaciju i od praktične primjene univerzalnih principa "Istinitosti, Dobrodušnosti i Tolerancije" u svakodnevnom životu.

Falun Gong je u javnost iznio g. Li Hongzhi 1992 godine. Već nakon kratkog vremena je Falun Gong u Kini stekao veliku popularnost. Tako je Li Hongzhi 1993. godine bio proglašen za najomiljenijeg Qigong-majstora, a Falun Gong za izvanrednu Qigong-školu. Li Hongzhi je i autor knjige "Zhuan Falun" u kojoj su objašnjeni principi Falun Gong-a i koja pretstavlja sistematsko uputstvo za prakticiranje. Knjiga "Zhuan Falun" je 1996. godine bila jedan od bestselera u Kini, a u međuvremenu je prevedena na preko deset jezika.

Kroz prakticiranje Falun Gong vježbi i primjenu principa Istinitosti, Dobrodušnosti i Tolerancije u svakodnevnom životu, značajno se poboljšava zdravlje, smanjuje stres i postiže unutrašnji mir i harmonija, a poboljšavaju se i koncentracija i psihičke sposobnosti. Pokreti Falun Gong vježbi su jednostavni i lagani za naučiti, ali su ipak izuzetno djelotvorni. Oni podržavaju i regulišu energetske procese u tijelu, eliminišu energetske blokade i dovode tijelo u najbolje stanje. Vježbe su jako fleksibilne i mogu lako biti integrirane u svakodnevni život. Mogu se prakticirati u svako doba dana i na svakom mjestu, nasamo ili u grupi. Nakon prakticiranja Falun Gong vježbi, čovjek se osjeća opušteno, uravnoteženo i pun je energije.

Zbog nesvakidašnjeg uticaja na zdravlje, a i zbog činjenice da su sve Falun Gong aktivnosti besplatne, Falun Gong je u roku od samo nekoliko godina postao najpopularniji Qigong svih vremena u Kini. Prema kineskim medijima je početkom 1999 godine Falun Gong prakticiralo izmedju 70 i 100 miliona ljudi. U međuvremenu se Falun Gong proširio u preko 50 zemalja u svijetu, a Li Hongzhi je takođe dobio brojna priznanja, kao što je npr. proglašenje "počasnim građaninom" i "ambasadorom dobre volje" grada Houstona(USA).

Falun Gong je u potpunosti besplatan i ne zahtijeva učlanjivanje ni u kakvu organizaciju. Falun Gong prakticiraju ljudi iz svih društvenih slojeva, a potrebna literatura i uputstva za vježbanje se mogu naći na internetu.


Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 06.12.2006. u 20:05 sati.