Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ski4ever

Marketing

Ana Jelušić: Pobjedničko postolje je pitanje dana

Samopouzdanje nikad nije bilo Anin problem, trema ju ne sputava, glava je onakva kakva u vrhunskom sportu mora biti: hladna

BEAVER CREEK - Što doista Ani Jelušić nedostaje da se popne na pobjedničko postolje, među tri najbolje slalomašice svijeta? Netko će reći: ništa, osim za nekoliko desetinki sekunde brže skijanje. I to je načelno točno.

Kao što je i točno da je Ana, za razliku od mnogih skijašica u Svjetskom kupu, a posebno za razliku od Janice Kostelić, sportašica koja nešto sporije, postupno napreduje. Janica je sa 17 godina već bila spremna za pobjede (prva pobjeda u Svjetskom kupu u siječnju 1999. godine, St. Anton, kombinacija), Ana je sa 17 tek ulazila u drugu vožnju. I to neredovito.

Image Hosted by ImageShack.us

Zoran Sobol, njezin trener, nikada nije dvojio. Znao je da Ani treba više vremena, da, iako je kao kadetkinja ostvarivala izvanredne rezultate, a potom osvajala medalje i na juniorskim svjetskim prvenstvima, ne može parirati suparnicama iz Svjetskog kupa. Između ostalog i zbog puno manje tjelesne mase. Priznajem da sam bio u grupi skeptika, onih koji su već počeli lagano sumnjati u Anin progres, pogotovo jer je njeno skijanje još prošle sezone izgledalo nekako nezrelo, pokretima sličnije dječjem. Znala je odraditi odličnu vožnju (u Aspenu prije dvije godine bila peta u slalomu!), ali samo onda kada je staza bila ledena, a postava vrata zahtjevna. A takvih situacija nema puno u Svjetskom kupu.

Ana Jelušić ove jeseni na ledenjaku iznad Hintertuxa izgledala je sasvim drugačije. Iako i sada zna poskakivati, što joj je prije bila najveća slalomska pogreška, njezino skijanje postalo je ozbiljno. Što se, uostalom, vidjelo već u Finskoj, kada je bila druga nakon prve vožnje, četvrta ukupno.

Ono što joj i dalje nedostaje da bi doista odskijala tih, na početku teksta spomenutih nekoliko desetinki sekunde brže, jesu dvije jednake vožnje. Već je izlizano pričati o spajanju dviju podjednako dobrih vožnji, ali to je temelj uspjeha u ovom sportu. Ana to još uvijek ne može, iako je napredak velik. Ono što također ne uspijeva, jest zadržati jednak ritam duž cijele staze. Obično to izgleda ovako: početak odličan, prolazno vrijeme također, onda u sredini staze krene sa skakutanjem: obje skije više nisu potpuno na snijegu i stotinke cure. Završni dio izvedbe opet je, najčešće, dobar. Tako je bilo tijekom obje vožnje u Finskoj, tako je bilo i u Aspenu.

Samopouzdanje nikad nije bilo Anin problem, trema ju ne sputava, glava je onakva kakva u vrhunskom sportu mora biti: hladna. Za sve spomenute nedostatke, naravno, njezin trener zna, upravo su to segmenti na kojima se tijekom treninga najviše radi. Uvjeren sam, pitanje je dana kada će se Ana naći među najbolje tri, barem. Jednako tako, za sličan podvig spremna će biti Nika Fleiss. Čim se riješi zdravstvenih tegoba i, svojeg najvećeg neprijatelja, psihološke blokade.

Shopping u Aspenu

Šubara pobijedila kaubojski šešir

Image Hosted by ImageShack.us

Za razliku od Denvera, gdje se još uvijek po ulicama mogu vidjeti posrnuli kauboji koje vrijeme polako ali sigurno gazi, u Aspenu je takvih "šeširdžija" malo. Svejedno, skupi dućani nude i taj odjevni predmet, za sve one koji misle da povratak sa skijanja u Aspenu bez kaubojskog šešira nije završen posao. Uglavnom, kupci su bogati turisti iz Europe, najčešće Rusi.

A sasvim je malo nedostajalo da i Ana Jelušić iz dućana izađe lakša za par stotina dolara, a teža za taj kožnati demode klobuk. Odluka se dugo "kuhala" i na kraju je ipak pobijedila - šubara. Tko zna, da je vrijeme u Aspenu ostalo kao prije tri dana, toplo i sunčano, možda bi sedma skijašica ukupnog redoslijeda Svjetskog kupa postala kaubojka. Ovako, gusti snijeg je bio presudan faktor.

- Šteta je propustiti priliku, iako Aspen nije baš grad za shopping s obzirom na cijene. Ali, neki prijatelji očekuju od mene suvenir, nešto moram i mami kupiti, pa je ovo bila zadnja prilika - objašnjava Ana gdje će iscuriti džeparac koji je kao šestoplasirana skijašica nedjeljnog slaloma zaradila.

Pokušala je i s Calvinom Kleinom, ali nule koje stoje na artiklima ubrzo su je ohladile od ideje. Ima i jeftinijih dućana.

Post je objavljen 29.11.2006. u 20:28 sati.