Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ski4ever

Marketing

Finska nije bljesak, Ana postaje ozbiljna skijašica

Ana Jelušić u Leviju nije bljesnula, ona je samo potvrdila da su prognoze trenera u našoj reprezentacijii.

Image Hosted by ImageShack.us

ZAGREB - Ana Jelušić u Leviju nije bljesnula, ona je samo potvrdila da su prognoze trenera u našoj reprezentaciji, koje smo, neslužbeno slušali (običaj je unutar reprezentacije da ostali treneri ne komentiraju formu skijašica s kojom ne rade), proteklih tjedana bile točne: spremna je za ozbiljne stvari.

Dobar ljetni trening

To, naravno, ne znači da smo dobili novu Janicu Kostelić. Ali znači da je 20-godišnja Riječanka većinu skijaških mana ispravila, a znači i da je trener Zoran Sobol, s kojim je Ana praktički otkako zna za sebe, napravio dobar posao ovog ljeta, trenirajući svoju skijašicu na europskim ledenjacima i skijaškim stazama u argentinskoj Ushuai:

- Proteklih me je godina priličan broj ljudi pitao što mislim, što će biti od Nike i Ane. Ne jednom odgovorio sam da bismo od njih dvije dobili jednu gotovo savršenu skijašicu. Kada bi to bilo moguće. Mislio sam pritom na Nikinu vidljivo zreliju tehniku i na Aninu borbenost i ono što se u sportu klišeizirano naziva - hladnom glavom. No, ta priča više ne drži vodu. Možemo se samo nadati da je Nika, i dalje po slalomskoj tehnici jedna od najboljih u svijetu, mentalno jača i da posrtanje u Leviju neće značiti ništa, ali ono što je definitivno bilo vidljivo u Finskoj jest da Ana skija drugačije. Njezina linija je bolja, zavoji izgledaju puno korektnije nego proteklih sezona, nema više niti traga onom dječjem skijanju koje se uvijek nekako moglo nazrijeti u njezinim nastupima proteklih sezona.

Ne zanemaruje školu

A upravo to dječje skijanje najavilo ju je kao buduću zvijezdu. Pobjeđivala je na najvećim svjetskim kadetskim natjecanjima, bila čak i juniorska viceprvakinja svijeta u slalomu, a bila i najmlađa skijašica u povijesti Svjetskoga kupa koja je u premijernom nastupu osvojila bodove. Zanimljivo, uvijek je slovila za veleslalomsku specijalisticu, no njezini najbolji rezultati, osim tog prvog nastupa u Svjetskom kupu, vezani su isključivo uz slalom.

O Ani Jelušić ponešto govori i podatak da je jedina u našoj reprezentaciji uspješno i na vrijeme završavala svoje školske obaveze, pa je tako čak upisala i Santa Rosa Summer University, fakultet s isključivo ljetnim semestrima.

Ana još nije dosegnula vrhunac

Nastup u Leviju, ipak, ne bi trebao zavaravati, sasvim će sigurno biti i utrka na kojima će se Ana naći na 20. ili 30. mjestu. Za sada, ledene staze s nešto zahtjevnijom postavom, idealne su za nju, a kada situacija bude drugačija, šanse za vrhunski plasman neće biti tako velike.

- To će se vidjeti još ove, možda i sljedeće sezone. Ana još izgleda kao curica, njoj treba vremena i ja sam najavio da će njezin vrhunac stići puno kasnije nego što je to bio slučaj kod Janice - pojasnio je trener Sobol.


Kostelić pao u prvoj vožnji

ZAGREB - Prvi slalom sezone u finskom Leviju pripao je apsolutno najboljem skijašu svijeta, Austrijancu Banjaminu Raichu. Sa 62 stotinke prednosti nad Šveđaninom Larssonom te 77 stotinki boljim vremenom od trećeplasiranog Talijana Rocce.

Hrvatski adut Ivica Kostelić počeo je odlično, na prolaznom vremenu imao je samo 15 stotinki zaostatka, uz velike izglede da zaostatak smanji u donjem dijelu staze, koji mu je bio po ukusu. No, nije dočekao taj dio, svoj je nastup završio ranije i može samo žaliti za propuštenom prilikom. Šteta, jer bi mu dobar početak sezone puno značio za samopouzdanje pred nastavak sezone, koji slijedi u Americi i Kanadi. Drugi hrvatski predstavnik Natko Zrnčić Dim sa startnim brojem 72 nije uspio postići više od 59. vremena, uz zaostatak od 3.67 sekundi.

Rezultati slaloma: 1. Raich (Aut) 1:42.13, 2. Larsson (Šve) +0.62, 3. Rocca (Ita) +0.7 ...59. ZRNČIĆ DIM (HRV) +3.67...

Post je objavljen 12.11.2006. u 18:15 sati.