Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/666vampires666

Marketing

NACI SKINHEADSI

Ako zivite u vecini zapadnih drzava, ili ste gledali neke od filmova kao Romper Stomper ili American History X, upoznali ste se sa fenomenom zvani 'Skinhead' pokret.
Ali tko su zapravno Skinheadsi? Zasto se briju na celavo? Zasto tuku sebi 'razlicite'?
Jednostavna pitanja koji traze jos jednostavnije odgovore.

Skinhead pokret je nastao u Engleskoj u 60-tih godinama, kada su pripadnici mod's pokreta odlucili promjeniti imidj, da bi izgledali opasinje (ovdje se tvrdi dva razloga zbog brijanje glave; 1. Manje posljedica u tuci, 2. Lakse obavljati plavo krvne poslove, koja je ova radnicka klasa radila). U to doba doslo je mnogo emigranata iz Jamaike koji su sa svojim utjecajem, izgledom i muzikom nadoprinjeli dosta Skinhead pokretu. Slusala se iskljucivo ska i reagge muzika, te crnci i bijelci su bili udruzeni.
Zivjeli su jednostavnim zivotima; posao - alkohol - reagge/ska - fudbal.
Uz malo kasneci punk pokret, skinhead i punk klinci su cinili 'podzemnu' bandu i svojim izgledom i djelima stvarali
strah i trepet ljudima na vlasti - i mediji su im pruzili strogu paznju.
Ubrzo je imidj poceo da se mjenja, muzika je jednim djelom i dalje ostala ska/reagge, a drugim je otisla pod utjecajem punk rocka (brzina / zestina / iskrenost te muzike je nekim skinheadsima odgovarala vise) te se osnovala jos jedna vrsta muzike, koja je i dan danas prisutna kod vecina skinheadsa; 'oi!'

Kraj 70-tih i pocetak 80-tih nakon boom-a punka, dosla je i najtamniji utjecaj na skinheadse do sada; politika.
Ekstremno-desna engleska stranka, je vidjela skinheadse kao tipicne nasilnike bez puno mozga u glavi i odlucila da ih iskoristi za svoje svrhe, pozivajuci ih na svoje seminare i lagano im mjenjajuci misljenja o svojim skinhead kolegama drugih boja (Jamaika, Azijati, vecinom Indijci/Pakistanci). Srecom, samo mali postotak tih skinheadsa je promjenio misljenje (Vecinom oni koji nisu bili ni upoznati u samu, tada, kratku historiju svoga pokreta) i tu se od orginalnih skinsa odvaja grana poznatija svima kao 'nazi skinheadsi' ili kako ih svi drugi skinheadsi zovu 'boneheads' (kostoglavi).

Kao sto svaka akcija stvara kontra reakciju, ne dugo nakon toga dosli su na snagu i S.H.A.R.P. skinheadsi (Skin Heads
against racial prejudice) ili anti-rasisticki skinsi, koji su vidjeli opasnost te manjine i odlucili im bili kontra.
Tradicijonalni skinsi i SHARP skinsi su vidjeli ove nazi skinse kao neprijatelje i izdajice samog pokreta, koji u samim pocetcima nije nosio nikakvu politicku ideologiju i bazirao se na vec jednostavan i spomenut nacin zivota - te su okrsaji bili sve cesci.
Najpoznatije i najistaknutnije oi!/punk rock grupe iz tog perioda su bili;
Angelic upstarts - Ljevlje orijentisani skinheadsi, koji su bili zestoki protivnici svakoj formi rasizma
The Oppressed - S.H.A.R.P. skinheadsi koji su bili (i ostali) zestoko anti fasisti i anti rasisti

Skrewdriver - Jedna od rijetkih nazi-skin grupa tog perioda, grupa koja je najvise utjecala na sadasnje nazi skinhedse.

Te grupe kao;
The business
Cockney Rejects
4 Skins
koji nisu zauzimali strane u tom argumentu, ali su bili protiv rasizma kao i prve dvije spomenute!

Krajem 80-tih i pocetkom 90-tih tu dolaze i par novih grana ove subkulture; hammerskins (takodjer nacisti, ali ovi djeluju vecinom samo u Americi), RASH (Red-Anarchist skin heads - blizu SHARPOVCIMA), cak i Gay Skinheads...ali Hoolywood i filmska industrija uopste nije vidjela neku veliku zaradu od ostalih grupacija koje su izazivale manje paznje u medijima, te su odlucile napraviti filmove na kojima se bazira da cijela skinhead ideologija je rasisticka i da su svi skin headsi ustvari obrijani kreteni sa minimalnim IQ.
Tradicijonalni / Trojan, Sharp i svi ostali ne-rasisticki skinsi su jos vise bjesnili zbog ove lazi, te se stvara jos veca i deblja linija izmedju navedenih, a broj nazi-skinsa raste uz pomoc medija i filmova.

Svaki klinac koji je vristao za paznjom, svaka osoba koja je trazila objasnjenje zasto ne moze da dobije posao (a ne pitajuci se zasto je napustio skolu, te zasto je ne nacitan i ima IQ blizu prosjecnog maslacka) nasli su odgovor u ovom pokretu.
Obrijali bi glavu, obukli uske hlace, stavili tregere i na ulicama tukli svakoga 'ko je njima razlicit -jer, eto oni su krivi zasto oni nemaju posao (tesko je zakljuciti kako su te bas manjine u svakim drzavama cesto naj vrijedniji radnici, te rade za dosta manje novca). (Hitlerova) Ideologija je pocela da se siri; kako je bijela rasta superijornija od drugih, kako su Arijevci ispred svih rasa, izmedju ostalog i Slavena (Sto ne zaustavlja i gluperde sa nasih prostora da prate ovu ideologiju).

Pankeri, kao orginalni 'partneri' pravim skinheadsima su trenutno mozda i u najvecem sukobu sa nacisticki opredjeljenim skinheadsima, gdje god brojevi tradicijonalnih ili SHARP skinsa je minimalan.
Tu je i Good Night White Pride pokret, od strane Hard Core bendova i slusatelja daje svoj otpor (Hard core je grana od punk-a). Ali bitka se nastavlja.

Iako su bas ti, koji daju lose ime svim ostalim Skinheadsima manjina, mediji ih obozavaju, i svaka nova vijest o pretucenoj
familiji turista / stranaca, svakom zbodenom romu, svakoj zapaljenoj kuci izbjeglici, mrznja prema svim skinheadsima raste, opravdano svakako - ali kao sto vidite, nisu svi takvi niti su svi krivi za to.

Znam da je nekad u zivotu potrebna neka subkultura, neki pokret sa vec odredjenim pravilima ponasanja,
razmisljanja i oblacenja - ali ovo je prevrsilo svaku mjeru.
Dok zivimo na jednoj planeti, dok djelimo jedan zrak, dok gledamo u isto nebo, dok nam je krv iste boje, dok nam isto srce kuca...ne vidim razloga za mrznju zbog boje koze. A svoju frustraciju okrenuti prema knjigama i prema skolovanju, biti ce vam potrebno u zivotu.
Vracajte ukradeni pokret!

Neki od Skinhead / oi! bendova;
The Oppressed - http://www.theoppressed.co.uk/
Angelic upstarts - http://www.angelicupstarts.co.uk/
Agnostic Front - http://www.agnosticfront.com/
Cockney rejects - http://www.cockneyrejects.net/



Post je objavljen 09.11.2006. u 23:27 sati.