Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/psychoblogija

Marketing

Gledanje TV-a "uzrokuje" autizam

Ovih su dana objavljeni rezultati studije provedene na sveučilištu Cornell prema kojoj je gledanje TV-a uzrokuje autizam. Autori studije našli su se na udaru znanstvene kritike.

S autizmom je problem što mu uzroci, osim genetskih baš i nisu poznati, a simptomatologija je slična nekim drugim poremećajima (npr. schizofreniji).
Činjenica da broj osoba s autizmom raste u USA i u nekim drugim zapadnim državama ('70-ih godina prošlog stoljeća u USA je incidencija bila 1 na 2500 djece, dok je danas 1 na 170), potaknula je mnoge znanstvenike da krenu u potragu za takozvanim X-faktorom, uzročnikom autizma.
Tako je Michaelu Waldmanu i njegovim kolegama sa škole managementa Cornell sveučilišta palo na pamet kako bi gledanje TV-a moglo imati veze s time. I naravno utvrdili su povezanost između (pazi sad!) broja pretplata na kablovsku televiziju i incidencije autizma. Dakle nisu pratili stvarno gledanje TV-a, već su u računicu uvrstili broj pretplata u naselju s brojem osoba s autizmom.
Sve bi još bilo u redu da je ostalo na tome, povezanost dvije pojave, to ne govori ništa o uzročno-posljedičnim vezama. Kao što je duljina stopala povezana sa znanjem iz npr. matematike ali nitko normalan ne bi tvrdio da rast stopala uzrokuje rast znanja iz matematike.

Međutim, naši vrli autori su svoje izlaganje zaključili sljedećim riječima: "Porast broja autizma od oko 17% Californiji iPennsylvaniji tijekom 1970ih i1980ih posljedica je rasta kabelske televizije...". Mislim da će ovaj izlet u neobrano grožđe skupo stajati autore studije.

Nije problem, što su izašli iz okvira struke (ljudi su naime, ekonomisti). Znanstvenici iz drugih struka mogu katkada rasvijetliti neki fenomen iz drugih kutova i time doprinijeti njegovu razumijevanju. Problem je u tome što su iz mjere povezanosti dvije pojave zaključili o kauzalnom odnosu ...

Osim toga, zanemarili su još neke bitne stvari vezane uz autizam:
1. Da bi se dijagnosticirao autizam, simptomi se moraju javiti prije 3. godine života ... nekako se to čini prerano i premalo vremena da se razviju simptomi tako duboke i teške bolesti, a osobito da u tolikoj mjeri dovedu do povećanja incidencije autizma
2. Biološki uzroci su izgleda najvažniji uzročnik autizma. Neki autori govore o tome kako se autizam počinje razvijati već u prenatalnom razvoju (geni, toksini, ...). Nitko ne isključuje okidače autizma iz okoline, ali glavni uzrok je izgleda fiziološke naravi.
3. Što se tiče samog porasta u incidenciji autizma, znanstvenici se spore jel' taj porast rezultat stvarnog povećana broja autista ili promjena i proširenja definicije i dijagnostičkog kriterija za autizam, te veće osviještenosti javnosti. Usprkos tome neki autori govore da ipak postoji stanoviti rast kojeg pripisuju gore spomenutom x-faktoru. No, svakako je taj porast, ako postoji, manji je nego što pokazuju podaci.

Znači ispravno bi bilo reći da vjerojatno postoji povezanost broja kabelskih pretplata i incidencije autizma, no da na temelju tih rezultata nije moguće utvrditi, stvaran uzročno posljedičan odnos, tim više što i sam porast u incidenciji nije rezulat samo stvarnog povećanja broja autista, već i promjene definicije autizma i javne svijesti o autizmu.
No kako bi netko mogao zaključiti, zaključak ovakvog istraživanja nikome ne bi bio zanimljiv.

Post je objavljen 22.10.2006. u 13:43 sati.