Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/knjizevnikvrtlar

Marketing

...AVE TEBI, LEGIJO JUDEJSKA!...125

Da se ribe na putu ne bi pokvarile, stavi u utrobu dosta soli i zamotaj u platno od konoplje namočeno u sol i ocat. Molim te, ispuni mi tu želju.
Gamalijel je stajao kod starog brijesta gledajući prosjedog mladoženju. Htio je svog učitelja obavijestiti o najnovijim događajima, pa je rekao:
- Zapuši, sjeverni vjetre, odnesi me daleko da ispričam Abidona u kakvu je kašu upao njegov ljubimac! Sva je sreća da sam konačno uspio zapaliti taj plamen ljubavi. Ljubavna vatra u srcu Lehi Manuela bila je zarobljena poput vatre u utrobi zemlje koja tali sve elemente i od njih stvara kaos, dok ne izbije lava na površinu. Abidone, Abidone, moj duhovni učitelju, zavidim vam na odabiru čovjeka, premda to nije baš lijepa osobina za nas koji smo od vječnosti.
Kroz nekoliko dana krenuše prema zemlji Istriji. Jahali su kroz planinske klance i duž potoka i rijeka prema moru. Stigli su sredinom dana do palače obasjane suncem kasnog proljeća. Javorka je bila očarana misleći da se nalazi u bajci. Tjedan dana su se odmarali, a onda krenuše lađom u zavičaj Lehi Manuela. Plovili su dosta dugo, jer u to doba godine ne pušu jaki vjetrovi, pa je more bilo mirno. Početkom ljeta dođoše u veliku luku Jope, a onda starim karavanskim putem krenu dalje prema Jeruzalemu. Nakon tjedan dana razgledavanja grada krenuli su dalje i nakon još četiri dana putovanja, stigli su do kuće Lehi Manuela.
Ugledavši sina, majka Hamat mu potrču u susret suznih očiju, jer je slutila da dolazi preko velikog mora i da je bio na grobu Strahimira Oreba.
- Da, majko, našeg prijatelja više nema; tvoje ljubavi više nema, ali ti dovodim snahu iz porodice Oreb i sebi ljubav kakvu još nisam upoznao.
- Dobro mi došla, kćeri iz plemena Oreb - kaže Hamat i zagrli Javorku. Ne bih te mogla mrziti ni zbog kakvog razloga, zato što je Oreb krv u mome srcu, melem u mojoj duši, na mojoj rani gorka trava, a veže nas zakletva do groba. Idi i pitaj vodu rijeke Jordan i ona će ti reći: "Tekla sam kroz mnoge krajeve na svom dugom putu, ali ne vidjeh nikada takve ljubavi".


Post je objavljen 16.09.2006. u 15:37 sati.