Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/katy15

Marketing

Zanimljivosti: Japanci i praznovjerje

Paničarite nakon što razbijete ogledalo, izbjegavate crne mačke i broj 13? Držite u kući neku amajliju? Ako ništa od toga, sigurni smo da barem ne prolazite ispod ljestvi... Možda bi se neki Japanac nasmijao vašim praznovjernim reakcijama, no ako se nađete u takvoj situaciji, pitajte i vi njega par 'stvari'...
Npr. ašto oni izbjegavaju broj 42, smatraju prosjake znakom nesreće te vjeruju da su mrtvi duhovi ponekad zatočeni u tijelu ženskih mačaka... Ili... zašto smatraju da ženski duhovi dosađuju taksistima... A znate li da vjeruju da svaki kamen, drvo, planina, rijeka i svako zrno pijeska posjeduje dušu?
Image Hosted by ImageShack.us
Sada bi vi njih komotno mogli nazvati praznovjernima. Vidite, sve ovisi gdje živite, kako ste odgojeni, kakva je vaša obiteljska i vjerska pozadina i kakva je okolina koja vas okružuje.

Moglo bi se sa sigurnošću tvrditi da ne postoji niti jedna grupa ljudi, rasa, kultura, niti nacija koja barem malo ne robuje nekim praznovjerjima bez obzira na to koliko se to nekoj drugoj kulturi činilo smiješno, ekscentrično ili bizarno.

Kad smo se već na početku 'zakačili' za Japance, nastavljamo s njihovim praznovjerjem...

- određeni brojevi se smatraju iznimno nesretnima (dok su npr. u kaldejskoj numerologiji upravo ti brojevi sretni !?) pa tako npr. mnoge bolnice u Japanu nemaju sobe numerirane brojevima 4, 9, 14, 19, ili 42. Broj 4 poistovjećuju sa smrću jer se obje riječi isto izgovaraju (shi). Izgovor broja 9 ('ku') isti je kao i kod riječi koja označava patnju ili bol. Broj 42 (shi-ni) izgovara se isto kao i riječ koja znači 'umrijeti'. Izgovor broja 420 (shi-ni-rei) označava 'mrtvu dušu', a broja 24 (ni-shi) dvostruku smrt. U bolnicama gdje se rađaju djeca izbjegava se broj 43 (shi-zan) jer izgovorena riječ, osim dotičnog broja, znači 'tihi porod'.

U Japanu se nesretnim smatraju i:

- 'Zabadanje' štapića u rižu. Štapići se općenito ne smiju okomito 'zabadati' u hranu, posebno u rižu, jer se to radi tijekom pogreba kada se riža stavi na oltar.

- susret s pogrebnim autom. Tada treba sakriti palac.

- Rezanje noktiju po noći jer to znači da ta osoba neće biti sa svojim roditeljima kada umru.
Image Hosted by ImageShack.us
- Izležavanje odmah poslije jela

- Fućkanje po noći jer se tako 'prizivaju' neprijatelji.

- slomiti češalj

- istodobno jesti prženu jegulju i dinju

- ne donijeti bolesniku zasađenu biljku

- ne baciti sol na prag kada dođe prosjak

Mnogi Japanci imaju razne amajlije koje štite od zlih duhova, nesreća i bolesti ili pak nose sreću. Ipak, u tome prednjače taksisti i to s amajlijom 'Omamori Bukuro' što u doslovnom prijevodu znači 'amajlija u brokatnoj vrećici'. Drže je u autu, a najčešća zamjena za nju je mala ženska figurica za koju su uvjereni da ih štiti od zla, ženskih duhova i nesreća.



Post je objavljen 28.08.2006. u 16:51 sati.