Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/chimaera

Marketing

Vražje stope

Vražje stopeZora 8. veljače 1855. godine za stanovnike Devona (Engleska) bila je početak jezivog otkrića, do danas nerazjašnjenog slučaja - otisaka vražjih stopala. Stanovnici su tog jutra zatekli mjesto izgaženo neobičnim tragovima, oblika kopita, dužine od oko 10 cm, razmaka 20ak cm. Najjednostavnije bi bilo zaključiti kako se radi o nekakvoj životinji, moguće magarcu pošto su kopita uistinu nalikovala magarećima, no prva neobičnost koja se mogla primijetiti kod otisaka je da su bili poredani u jednoj jedinoj liniji. Dakle ukoliko se uistinu radilo o magarcu, taj bi magarac zasigurno bio atrakcija velikih razmjera, a kao takav ne bi prošao neopaženo, pošto je životinja morala skakati na jednoj nozi da bi ostavila tragove u takvom rasporedu. Nijedna poznata životinja svoje tragove ne bi ostavila u takvoj formaciji. Tragovi su se nalazili posvuda po mjestu, u zaključanim vrtovima kao i otvorenim, na krovovima kuća, kao i olucima, zastali bi pred zidom, no nastavljali bi se iza njega kao da zid, čak i onaj od 4-5 metara - ne predstavlja nikakvu prepreku kretanju. Tragovi su se nastavljali uokolo po krajoliku, prekrivajući stazu dugu čak 160 km.

Kako su tragovi bili jasno utisnuti u prošlonoćni snijeg koji je padao oko 23 sata, a prvi pronalasci istih su se dogodili ranom zorom, počinitelj je imao relativno malo vremena da pređe tako veliko područje. Pregaženo je i ušće rijeke Exe, široko 3 km, što je, kao i putanja bez ikakvog smisla, dodatno zakompliciravalo moguća objašnjenja.

Najčešća su bila ona koja uključuju jednu ili drugu vrstu životinje ili čak više njih, no stope su bile toliko pravilno raspoređene i jednakog oblika da bi se mogla odbaciti mogućnost kako se tu radilo o više životinja, a udaljenost koju je prekrilo kao što sam rekla isključuje mogućnosti iti jedne poznate životinje. Da se netko ili nekolicina šaljivđija poigrala maštom mještana isključuje činjenica kako uz tragove snijeg nije bio poremećen, dakle nisu postojali nikakvi dodatni koraci uz te otiske "vražjih" stopa.

Zašto "vražje" stope pitate se, pa objašnjenje je jednostavno - to je bilo doba kada se, pogotovo u manjim mjestima, neupitno vjerovalo u postojanje vraga - dakle tada popularno objašnjenje je bilo da je taj prostor posjetio sam "nečastivi".

Do danas nijedno ponuđeno "normalno" objašnjenje nije zadovoljavalo cjelokupni bizarni spektar situacije - Dakle što je ili tko je te noći u tom Engleskom okrugu ostavio te neobične tragove? Možda nekakav meteorološki fenomen? Teško. Priroda koliko god da je savršena u svojoj nesavršenosti - nije mogla oblikovati takve formacije. Da li se možda iza tragova skriva nekakvo inteligentno biće? To je već prihvatljivije objašnjenje, no upitno je o kojem inteligentnom stvoru, neobičnih mogućnosti - dovoljno visok da preskače zidove visoke nekoliko metara, a dovoljno malen da se provlači kroz oluk, dovoljno brz da pređe velike udaljenosti i dovoljno mističan da ga nitko, ama baš nitko u tome ne uhvati - se tu radi?

Znam što bi UFO-lozi i slični sada rekli :) - možda su to otisci nekih vanzemaljskih bića. Iako je ovo malo vjerojatno - ipak se radi o opciji koju se ne može potpuno zanemariti, no samo u nedostatku boljih rješenja pošto dokaza za tu teoriju nema.

Slični otisci zamijećeni su 15 godina ranije, točnije otkrio ih je Sir James Clark Ross prilikom istraživanja južnog pola Zemlje iskrcavši se na otok Kerguelen. Zanimljiva okolnost je da na otoku nije bilo životinja, što hoće reći da je uzrok tih otisaka još mističniji od onog u Engleskoj. No oni su tek dobili na važnosti prilikom otkrića "Engleskih" kada je već bilo kasno da bi se pobliže proučili i eventualno usporedili.

Ukoliko se ovakav slučaj ne ponovi, teško da će se na temelju starih priča bez očuvanih fizičkih dokaza naći krivca, bilo da se radilo o prirodnom fenomenu, čovjeku sa čudnim smislom za humor ili nečim van dosega granica lucidnog razmišljanja.

Post je objavljen 23.08.2006. u 18:37 sati.