Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/odrziovo

Marketing

Temelj za kulturu novog, održivog društva je smijati se starom društvuImage Hosted by ImageShack.us


Naučeni smo da pojave rasta i ekspanzije označavamo napretkom. Time smo indoktrinirani i potreban je velik trud da bi se oslobodili takvog poimanja stvari. Jednom kada napustimo takvo gledište, vidimo da je ono u ovom društvu doista sveprožimajuće. Gledajući kroz te leće tumačimo svoju prošlost i pišemo zamišljenu i priželjkivanu budućnost.

Rast je najveća ideologija od svih. Najveća je stoga što niti jedna druga nije u tolikom proturječju sa stvarnošću. Rast, tj. konstantno povećavanje materijalnog obilja iz godine u godinu, je privremen, ali mi smo povjerovali svojoj laži da ga možemo učiniti trajnim, održivim. Od tuda sintagma "održivi razvoj" u kojoj nam riječ razvoj znači ustvari rast.

I premda je rast u očitoj proturječnosti sa stvarnošću tj. ne može se ostvarivati do unedogled, i premda smo već osjetili materijalnu ograničenost ovog jedinog nam planeta, mi i dalje to poričemo. Poričemo očito. A kako bi ovo društvo uspjelo poricati očito, moralo je stvoriti kulturu poricanja. Ta kultura kaže da "nema drugog načina".

Tvrdim da nakon društva rasta dolazi društvo koje je shvatilo da je rast aberacija, zastranjenje. Dolazi, dakle – održivo društvo. Ono nastaje unutar društva rasta kao konkurentska paradigma i uskoro bi moglo odnijeti prevagu. Ta prevaga je proces, tranzicija. Oni koji znaju da taj proces nekamo vodi nazivat će ga tranzicijom, dok će ga drugi vjerojatno nazivati kolapsom. Naravno, koliko će to društvo zaista biti održivo ovisi o uvjetima koji će ga dočekati, o tome u kojem će stanju zateći planet Zemlju.

Tvrdim i to da se kultura tog društva može izgraditi, u potpunosti, na golemom potencijalu za smijeh, a taj potencijal nam je dalo društvo rasta.

Nikad se nisam toliko zabavljao kao u toku posljednjih godinu dana. A tu zabavu omogućilo mi je društvo rasta i njegova beskrajna glupost.
Post je objavljen 15.08.2006. u 17:38 sati.