Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/arahna

Marketing

koliko smo praznovjerni?

Sigurna sam da ste svi vi barem jednom u životu bacili novčić u fontanu s nadom da ćete u budućnosti doživjeti nešto lijepo, ili da ćete možda sresti osobu koja će vas ostaviti bez daha. Još sam više sigurna da ste barem jednom naglo zažmirili kad ste ugledali malog, nedužnog, crnog mačića kako nevino prelazi cestu!
Da, i ja sam među tim ljudima, (ne)ponosno priznajem! Već sam se mnogo puta zapitala zbog čega je uopće došlo do tih praznovjerja koja ljude čine toliko zaluđenima. Je li to zato što su bili toliko nesretni da im je bacanje novčića u fontanu davalo jedinu nadu, ili im je život možda bio toliko dobar i samim time dosadan, pa su ga izmišljenim nositeljima loše sreće željeli začiniti?
Ne znam odgovor na to pitanje, ali mora da im je mašta itekako radila, i to jako dobro, kada su se ta praznovjerja održala čak do danas, i još uvijek su u svojoj punoj snazi! Postoje ljudi koji će vam uvijek reći da to nisu nikakve gluposti, već da moramo čvrsto vjerovati u to, čak sam se i sama par puta u to uvjerila. Ne znam je li to bila puka slučajnost ili stvarnost (iako potajno priželjkujem da je ipak bilo ovo prvo), no bilo je zbilja dojmljivo. Ali, to je ipak moje skromno mišljenje i zaključivanje koje nema nikakve veze sa znanstvenom stranom, koja to objašnjava ovako:
Prije mnogo stoljeća naši su preci željeli objasniti neke njima nepoznate i misteriozne okolnosti i zbivanja. Primjerice, vrlo im neobična pojava bila je sjena za vrijeme sunčanog dana za koju su vjerovali da je-duša. U skladu s tim, stvorili su vjerovanje da će im duša biti oštećena ukoliko netko baci nešto na tu sjenu. Odatle dolazi praznovjerje kojem svi ponekad podliježemo. Praznovjerje povezano s ovim drevnim vjerovanjem je ogledalo i slučaj u kojem je ono razbijeno. Svima nam je dobro poznato da je kazna za takvo nešto 7 dugih godina nesreće, jer u ogledalu se vidi naš odraz-sjena-duša. Pitanje je vjeruje li današnji, moderan čovjek u takvo nešto? Hm..ne znam baš, ali sigurna sam da vlasniku 3 automobila, 2 tvornice, i 5 kuća ne bi bilo baš svejedno da mu se razbije ogledalce. Ipak, na kocku bi došlo svo njegovo bogatstvo. Šalu na stranu, sve to zavisi od osobe do osobe. Neki vjeruju kako im je život i bez zvijezde padalice besprijekoran, dok neki mole Boga da imaju gumb pri ruci u slučaju da ugledaju dimnjačara. Ipak, moramo biti svjesni da smo mi samo krojači svoje sreće, i ako mi čvrsto vjerujemo u nešto to će se i dogoditi..bilo to dobro, ili nešto loše..,

NEKA POZNATIJA I MALO MANJE POZNATIJA PRAZNOVJERJA :

Ako prođeš ispod ljestava, doživjet ćeš nesreću.

Kad ti crna mačka prijeđe put, najavljuje nesreću.

Dimnjačar nosi sreću i treba se uhvatiti za gumb kad ga vidimo.

Ako vidiš zvijezdu padalicu, doživjet ćeš sreću.

Petak 13. je nesretan
i općenito se broj 13 smatra nesretnim.

Ako si nekog posjetio, izađi kroz ista vrata kroz koja si ušao, u suprotnom ćeš doživjeti nesreću.


Hukanje sove
najavljuje smrt.

Razbijeno ogledalo donosi sedam godine nesreće.

Za sreću u ljubavi na Novu godinu treba odjenuti crveno donje rublje.

Nesreća je ako u kući otvoriš kišobran.

Kad zazvone zvona, novi anđeo je dobio krila.

Kad žaba uđe u kuću, donosi sreću.

Ptica u kući je predznak smrti.

Ako vidiš pauka do podneva, doživjet ćeš sreću.

Želiš li biti sretan i dugo živjeti, sa sobom uvijek nosi žir.

Kad pas jede travu, padat će kiša.

Kad štakori bježe s broda, brod će potonuti.

Ako kartaš, nikako nemoj sjediti prekriženih nogu – to donosi nesreću u kartama.

Ako kartaš i u prostoriji je pas, sigurno će se dogoditi neka svađa.

Djeca rođena sa zubima postat će ekstremno sebična.

Ako ti ispadne češalj dok se češljaš , doživjet ćeš neko razočaranje.




Post je objavljen 10.08.2006. u 21:48 sati.