Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/allgames

Marketing

Dan 3 i 4

Evo vratio sam se sa Kopaonika, pa da zavrsim ono sto sam poceo.
SUBOTA, 29. JUL
Ovaj dan je bio ubedljivo najlosiji.
16 - 22h SAJAM STRIPOVA
16 - 18h Radionica: Kako crtati mange, Sachiyo Sakamoto
18h Predavanje: Simbolizam Manga/Anime, Iris Miljković

Od ovoga nista nije bilo posto zena koja je trebala da vodi ovo se razbolela.

20h Prezentacija: Mange o Piksiju i Mange o Nikoli Tesli, Mihajlo Ršumović

Mange o dva Srbina. Nisam znao da su piksi i Tesla ovako poznati u Japanu. Manga o Tesli je nastala pre 10 godina i radi se o maldom coveku koji je usao u pakt sa munjaam(znati vi Japance), i stvorijo svetlost. Kolko tolko ova manga je zanimljiva, ali su preterali, napravili su Teslu kao nekog vojnika koji baca munje iz ruke. Koncept je bio dobar i dugo vremena je bio prvi na schonen Jump listi. Sada o Draganu Stojakovicu Piksiju, svi znamo kako je on napravio reformu u Japanu sto se tice fudbala. Do tada sport koji se veoma malo igrao u japanu postao je veoma popularan. I Piksi je dobio status narodnog heroja, ulicu i pola najveceg Japanskog stadiona(to jest jedna tribina) se zove Piksi. Sve u svemu bilo je logicno da ce uskoro da izadje manga, i eto malo su nam je prikazivali. Prica prati malog Dragana koji se probija kroz zivot igrajuci fudbal(naravno u japanu). Sve bi to bilo prosto dok jednog dana "Zli" fudbaler iz protivnockog tima pobedio Piksija na besraman nacin, od tada Piksi igra sve bolje i planira se da pobedi zlog fudbalera. inace ima dosta price i radnje sem fudbala, manga je odlicna i naravno imla je veliku gledanost u japanu.

NEDELJA, 30. JUL
Ovaj dan je bio najbolji od ova cetri predhodna.
16h Predavanje: Satori, Nenad Kostić:
ISUSE! To je sve sto mozete reci kad odslusate ovo predavanje(ako pritom nepoludite). Tema ovog predavanje bilo je kompletno i iscrpno objasnjenje filma Ghost in Shell, mada sam ja odgledao film ovo kada sam slusao pomislio sam koji je ovo film. Covek je imao ceo film pored sebe i svaki fram u slikama filma. Od prve scene nadalje on nam je objasanjavao zasto je ta stvar bas tu. Naprimer svaki put kada se u kadru pojave njene oci, on bi zaustavio snimak, i pricao nam kako su njene oci uvek upecatljive dok kod drugih u filmu se skoro nevide, kako su njene oci uvek uperene u jednu taclu i kako ona nikad neskrece pogled. ima jedan kadar kada se vidi jedan pas a u sledecem macka on je to zakljucio kao da kako pas juri macku, macka juri pricu tako da je svako neciji plen tako i ona. Cak nam je lik citirao 12 i 13 poruku Korincanima iz Biblije koji je bog poslao.Sliku uranjanja smo gledali po sto puta kako ona uranja da bi nam on pokazao njenu unutrasnju psihu(naprimer kada zakasni na sastanak pokazuje kako ona sve vise lici coveku a ne savrsenom robotu) . Svaku scenu kada se robot obrati coveku je analizirao po pet puta i pokazivo razlike i slicnosti. Za ovo predaavanje mogu samo da kazem svaka cast Nenade

18h Predavanje: Manga/Anime danas, Sakurabana:
Prilicno zanimljivo , predavanje su vodili jedan par i prikazivali nam stvari kroz power point prezentaciju. Prva stvar koju su nam pokazali su fileri. Fileri su dodaci u animeima kada anime pocne sustizati mangu, pa dok se ne dovrsi manga oni prave filere. Fileri su uvek dosadni dosta losiji od ostatka serije , a prica se nista nepomera. Najpoznatiju su Bleach i Naruto koji imaju veoma mnogo filera i ljudi jedva cekjau da se zavrse, a postoji anime kao sto je One Piece koji ima veoma malo filera. Sledeca tema je bila cenzura u animeima, posto japanska publika imam mnogo manji cenzure rate od Amerikamaca ,autori moraju da salju u Ameriku scenzurisane verzije. Odlican primer je One Pice koji je imao veliku popularnost u Japanu i Americi. Ima neki lik koji non stop pusi, umesto cigare na vrh su mu gurneli crvenu lizalicu koja izgleda kao da pusi lizalicu. I sama uvodna spica za anime je zamenjen sa nekom Amerixkom RAP uvodnom spicom. Ili naravno legendarni Akira, tolko stvari ima scenzurisanih da uopste nelici na sebe. E vidite kada Japanski sinhronizatori, sinhronizuju neko delo oni imaju lak posao jer samo citaju napisan tekst i animatori nameste pokrete usta. A sto se tice stranih sinhronizatora oni moraju da usklade tekst sa otvaranjem usta, pa tako dobar deo teksta progutaju. Najbolji primer je Howls moving castle, gde je skoro 50% teksta progutano pri sinhronizaciji. Sledeca tema je bila igre u animeima gde su nam prvo pustili americki FF spirites within pa onda japanski Advent children, i pokazali razliku. Sto se tice popularnih animea sto su postali filmovi i filmovi koji su postali animei, poznat je manga battel royale, koja je posle nastala kao film pa tek kao anime. Tu je i veoma popularan GTO(great teacher Ozuka), koi je kao i manga i anime bio veoma popularan u Japanu napravili su dva igrana filma. Poslednji i sada trenutno na prvom mestu popularnosti u Japanu je Sveska smrti ili tako nesto, postoji samo manga a uskoro treba da izadje u oktobru film i anime.

20h Predavanje: Manga / Anime / video igre, Goran Marković
O ovom predavanju nema sta puno da se kaze jer je vecinom pustao trailere za igre. Prvo sto je radio pokazivao nam je jednu Japannsku prodavnicu igara,i mogu vam reci da je ogromno(sto mi nemamo tako nesto:( ). Jedan casopis Japanski sproveo je anketu za najbolju igru svih vremena i na listi od 50 bilo je tu veoma mali broj ne-japnskih igara. Najvise glasova je bobila igra dragon quest , koji su nam pokazali trailer i malo taj covek igrao na sony-u pa nam pokazivao(podsecalo me je dosta na E3 neznam zasto?). Rekao je da svaka Japanska igra pre nego sto se izbaci, izbaci svoj soundtrack, tako najpopularnioji u Japnau je Nobue Unmatsu, koji pravi soundtrack za Final Fantasy. Posle hiljdu artova iz igara i tonu cosplay-ova, napokon je presao na kategoriju Yoshikato Amano. Yoshikato Amano je slikar to jest art maker za igre. Omot za Final Fantasy XI soundtrack slobodno moze da ide u muzej, kolko je dobar. I to je bilo to od predavanja ostalo na mje pustao artove i trailere za igre. Pustio je trailere za sledece igre:Final Fantasy XII,Final Fantasy XIII,Shadow of Colosus,Rogue Galaxy,Dangeki,persona,okami... I svaku igru je temeljno objasnio. Posle je prikljucio dva sony 2-ke i igrali dok sledeca anime projekscija nije pocela.

Evo ovo je bilo jedno fenomenalno iskustvo za mene svasta sam novo saznao i svasta video. Prosto me je iznenadio veliki broj manga obozavalaca u Srbiji. Video sam neke cudne cosplayove na sajmu i tako. Nadam se da ce biti mangadrom sledece godine broj dva. I jos jedna stvar ko zeli da kupuje mange moze u Knez Mihajlovoj u knjizari Plato. Ima dosta stvari od Ragnoroka,Suikodena,GTO,Blade of Imortal...... svako izdanje je 1000 dinara(skupo bogati ali ko ima nek izvoli).

Next up: Devil may cry 3 review.

Post je objavljen 08.08.2006. u 11:34 sati.