Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tableta

Marketing

mononukleoza

Starinski naziv mononukleoze bio je " bolest poljubaca" jer se činilo da mladi parovi prenose bolest među sobom.

Mononukleoza je zapravo akutna virusna bolest, prouzročena Epstein-Barrovim herpes virusom.Ne širi se u valovima ili epidemijama.
Inkubacija može trajati 60 dana. Obično oboljevaju osobe od5. do 35. godine, a najviše slučajeva ima među tinejdžerima.
U največem broju slučajeva bolest počinje povišenom temperaturom, 38-40*C, koja traje 7 do 10 dana, te drugim općim simptomima infekcije kao što su:
-glavobolja
grlobolja
opća slabost
bol u mišićima i zglobovima
-tresavica
-gubitak apetita<
mućnina.
Na ove opće simptome mogu se nadovezati karakteristični simptomi u obliku generaliziranog povećanja limfnih žlijezda u svim regijama., naročito u području stražnje strane vrata. Gotovo redovita pojava je povećana slezena, a vrlo čest su simptom angina i sitna krvarenja na granici mekog i tvrdog nepca.
Nerijetka manifestacija infekciozne mononukleoze je i hepatitis praćen uvećanjem jetre, mućninom,povraćanjem, gubitkom apetita te pojavom žutice.
Redovne su promjene u krvnoj slici- povećanje limfocita. U više od 90% slučajeva znatno su povišene vrijednosti jetrenih enzima( transaminaze), koji ukazuju na prolazno oštećenje jetre.
Povećane limfne žlijezde, jetra i slezena smanjuju se polako te bolest prosjećno traje oko 6 tjedana.
Samo u izuzetnim slučajevima može se bolest produžiti na 2 do 3 mjeseca.

Ne postoji specifično liječenje ove bolesti, u osnovi je liječenje simptomatsko.U velikoj većini slučajeva prolazi bez komplikacija i posljedica.

Nužno je relativno mirovanje sve dok traju opći simptomi bolesti ( visoka temperatura, glavobolja, malaksalost) U sljedećih mjesec- dva, nužno je izbjegavati teži fizički napor i sport zbog rizika od moguće ozljede slezene.

Post je objavljen 02.08.2006. u 23:02 sati.