Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/allgames

Marketing

Cetvrtak 27 July 2006, prvi dan:

Evo dozivljaji sa mog prvog dana. Zbog licnih razloga nisam mogao da dojem u 14h-a na radionicu, ali sam stigao u 16h na istorijski pregled. Sto se tice ambijenta , sala gde je prikazan projekcija je bila dosta mala ali je bila prepuna slika iz mangi(kao sto su Akira, Sword of immortal, Manhime interface,Beli put I Naruto(nepitajte zasto naruto, da sam ja birao nebi stvario naruta ,ali slika koja je predstavljala naruto je bila cudna, svi na slici su izgledali staro I Sakura je izgledala kao bodybilderka)). Prodavci su isto bili ovde, koji su imali dosta sirok izbor mangi,I mogli ste da kupite majcu mangadrom za 450 dinara. Kao sto rekoh sala je bila mala pa oni nesrecnici koji nisu nasli mesto , morali su da stoje sa strane I da slusaju predavanje.

Istorijski pregled je poceo od onih najranijih mangi, pa sve do romznizovanog rascveta Japanskih mangi 1978. Covek koji je predavao oov dosta je mucao I vise puta pravio stilskih I gramatickih gresaka, ali I publika je bila nezahvalna, nonstop su pricali, telefoni se culi I smejali se kada nesto malo drugacije kaze. Njegovo predavanje je trajalo sat vremena I kroz najrazlicitije slajdove vizuelno nam prikazivao sta govori. Valjda prve mange koje su izasle bile su najprostijeg oblika, kvadrat sa “karijakaturama” ljudi, kako su japanci videli tada svet, mada vecinom su bili zastupljeni ljudi koju su deci pricali najrazlicitije price. Tek su negde izmedju prvog i drugog svetskog rata mange pocele da izlaze u papirnom izdanju. postoje mnostvo razlika izmedju mangi i stripova. Kao naprimer cenzura je dosta smanjena u mangi, nisu morali uvek da se zavrsavaju sa happy endom bavili su se nekad temama kao sto su pedofilija i sodomija. Kaze se da prosecnom Japancu treba 3,16 sekundi da procita jednu stranu, tako da mu treba oko 20 minuta da procita celu mangu, posto tada izlaze mange po 200 strana. A to nije ni cudno posto postoji neki lik(zaboravio sam ime), je napravio revoluciju sto je cak jedan pokret napravio u vise onih kocki, i opisao ih sa malo teksta. tada su mange postale dosta ekonimicnije i lakse za citanje. Tema je tada bil vecinom zasnovana na greskama u politici, nepravedni odnosi itd... Ovo je odprilike kolko sam zapamtio, ali on je viecinu vreman koristio da opisuje mange iz tog doba. Ako neko mozda zna vise nek kaze :).

U 20h je bilo svecano otvarajne mangadroma. Neki covek je odprilike ispricao sta nas ceka i pustali su neke isecke iz raznih animea. U 22h, bila je projekcija animea Howls moving castle, koji nisam gleda jer sam vec gledao kuci(e da nisam uspeo da pitam ali da li neko zna kolka je cena karte???).

To je to cuete dalje informacije sutra kada budem ponovo otisao na sledeci dan i nadam se da ce biti i slika .

editovao sam banner galeriju

Post je objavljen 27.07.2006. u 21:05 sati.