Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/darkranger

Marketing

Pirati s Dunava

Image Hosted by ImageShack.us
Tko još nije gledao filmove o gusarima koji pljačkaju brodove koji su prevozili španjolski ili engleski plijen iz Amerike? Ili tko još nije gleda mega-blockbuster s Orlandom Bloom-om i Depp-om Pirati s kariba? Velika većina je pogledala i drugi dio toga filma ovih dana.
Da takvi filmovi nisu tako daleko od stvarnosti pokazati će i ovaj post. A gusari žive i na Dunavu, a ne samo na filmskom platnu i karipskim morima. Na mjestu gdje se najveća europska rijeke uljeva u Crno more, rumunjski pirati vrebaju bogate turiste sa zapada. Navike se mjenjaju čak i u ovoj "profesiji", pa riječni pljačkaši kojima je nekada glavni pljen bio teret, danas više vole novčanike.
Tako je u posljednjem prepadu prošle nedjelje nastradao "Petar Beron", brod Bugarske riječne plovidbe, koji je osim tereta prevozio i putnike.
Bugarski brod napadnut je u kanalu Černe vode, već uobičajenom mjestu za piratske akcije. Presreli su ga čamcima usred izvanredne carinske kontrole. Zakačili su se za njega kukama i pomoću užadi se popeli na palubu i uzeli su sve što su stigli. Od putnika novac i dragocjenosti, ali su porazbijali i stakla na automobilima i kamionima i povadili sve što im je bilo zgodno.
Ovoj bugarskoj rečnoj kompaniji gusari su presretali plovidbu već šest puta. Rumunski banditi poznati su riječnim mornarima duže od deset godina. Vlasti, ipak, ne znaju koliko ih ima. Utvrđeno je samo da su to poludivlja plemena ruskog podrijekla, koje nazivaju Lipovljani, a u njihovim akcijama stradali su i Slovaci, Ukrajinci, Rumunji...
Neki moreplovci (odnosno rijekoplovci) su uspjeli odbiti pirate šmrkovima za vodu. Gusare kapetani opisuju kao bradate nasilnike. Ova poludivlja plemena žive u sojenicama u delti Dunava i uz kanal Černe vode. Osim gusarenjem, bave se i ribarstvom. Brzim čamcima se u noćnim satima prikradu brodovima i počiste ih. Nekada upotrebljavaju i silu, ali im se uglavnom niko ne opire.

Inače Dunavom godišnje od sjevera do Crnog mora prođe nekoliko stotina riječnih cruisera, punih bogatim zapadnjačkim umirovljenicima, pa je razumljivo zašto se na njih najviše pale pirati. Koliko su bogati pokazuje i činjenica da jedno takvo putovanje može stajati i do 5000 eura. (Da li to uključuje i piratski napad ili se on još dodatno plaća).
U odnosu na karibe ili Indoneziju bugarski pirati su nam blizu, pa ih još i možemo otići pogledati, međutim za one plićeg džepa i lijenije kojima je i Bugarska daleko mogu otići u posjet riječnim piratima u nama susjednu i prijateljsku zemlju Srbiju, gdje piratstvo nije nepoznanica (što smo i sami otkrili 90tih godina). Srbijanski pirati se malo razlikuju od bugarskih jer su im prioritet teretni brodovi s kojih u pravilu skidaju umjetno gnojivi i pošiljke lima. Sad su vas sigurno zaintrigirali ovi gusari iz Svrbije pa se pitate gdje ih možete susresti! Ako baš želite, kreću se Dunavom oko Smedereva, Pančeva i Novog Sada (rijeđe). Kako ih prepoznati: Bradati, pijani slušaju cajke (znači u daljini ih već možete skužiti).
Za one kojima Srbi i Bugari nisu dobri neka odu do Indonezije jer, najviše piratskih napada u prvoj polovici ove godine je bilo u Indoneziji. Gusari su u ovim vodama napali 33 puta, što je četvrtina svih gusarskih avantura u svijetu. Većina ih je bila naoružana pištoljima i noževima, a česti su primjeri maltretiranja posada. Druga crna točka je Bangladeš, gdje su gusari 22 puta demonstrirali svoje pljačkaške "sposobnosti".
Image Hosted by ImageShack.us

Ako netko nije još saznao postoji odlična stranica na www.croblogeri.com, pa neka je posjeti. A ako se uz sve to nekome i malo dopada ovaj blog i ima želju ostaviti glas za njega neka klikne ovdje
PS Hvala Gostu (tko god da je on) što je predložio ovaj blog.



Post je objavljen 27.07.2006. u 12:38 sati.